MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 13 augusti 2025

onsdag 13 augusti 2025

Groddar och skott: Billig tillgång till vitaminer

publicerad 1 september 2024
– av Sofie Persson
Böngroddar i en skål.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att grodda och odla skott är lätt, billigt och framför allt väldigt näringsrikt. Många frön går att odla både som groddar och skott.

Skillnaden från vanlig odling är att man kan få tillgång till färsk och näringsrik mat på ett betydligt snabbare sätt, och det går dessutom att göra året runt utan växthus eller trädgård.


Artikeln publicerades ursprungligen den 5 mars 2023


En grodd kommer från ett frö som får kontakt med vatten och spricker ut till en liten svans. Det är med andra ord det första stadiet i växtens livscykel. När detta skett kan man äta hela fröet och grodden. I fröstadiet hålls nyttigheterna inne och är därför svårare att ta upp av kroppen, men när fröet gror så ändras också näringsinnehållet. Mängden antioxidanter och vitaminer ökar samtidigt som de blir mer lättupptagliga för kroppen och även lättare att smälta för tarmen, enligt Land.se.

Ofta är det bara fantasin som sätter gränser när det gäller att grodda och odla skott. Generellt bör man dock undvika potatis och tomater då man inte bör äta växtdelarna av dem. Däremot kan man exempelvis äta blasten från rödbetor och morötter.

Olika fröer

Det finns mycket som går att grodda. Ett tips är dock att köpa frön som är avsedda för att groddas eller som säljs som livsmedel, fröer som är till sådd kan bland annat vara behandlade på olika vis för att exempelvis motstå växtsjukdomar. Frön finns exempelvis att köpa i diverse nätbutiker, men en del kan också köpas i matbutiker eller i trädgårdsbutiker.

Mungbönor beskrivs av många som en favorit, men även olika linser ska vara toppen att grodda. Kom ihåg att linserna måste vara hela och inte delade. Broccoli ska ha en mild smak och passar bra för nybörjare, även bovete ska vara en bra nybörjargrodd. Annars ger den klassiska alfalfa en frisk smak. En del företag säljer också fröblandningar.

Använd sil och bunke

Det finns särskilda groddburkar och ställningar att köpa, men det går också fint att använda sig av ett durkslag eller en sil. Det går också att göra en egen groddburk med en glasburk som man trär på en silduk eller ett finmaskigt nät (exempelvis en bit nylonstrumpa) och fäster med ett gummiband.

Börja med att skölja fröna i kallt vatten. Lägg de sedan i blöt i kallt vatten i en bunke. Hur mycket frön man ska använda samt hur länge de ska blötläggas kan variera, ofta står det på förpackningen om man köper groddfrön. Men en regel man kan följa är att de ska blötläggas i omkring åtta timmar.

Häll sedan av fröna i durkslaget, skölj återigen noga och ställ sedan durkslaget med fröna över bunken och lägg en handduk över. På så vis kan fröna droppa av sig. Använder man en groddburk ska man istället låta burken stå snett nedlutad, exempelvis i diskstället, och vrida på burken då och då. Skölj sedan fröna två till tre gånger om dagen. Groddar kan stå både mörkt och ljust. Står de ljust får de mer färg, men vissa sorter kan smaka mer beskt. En del låter groddarna först gro till sig i mörker och ställer dem sedan ljust mot slutet så de får lite färg.

När groddarna är klara kan också variera, exempelvis kan quinoa bli klar på lite mer än ett dygn samtidigt som gula ärtor kan dröja upp till fem dygn. När de fått sina svansar kan man förvara dem i kylen några dagar i en behållare som släpper in lite luft, men de ska helst ätas snarast möjligt. Vissa groddar kan ibland få ett ”vitt ludd” som kan likna mögel, men det är i själva verket fibriller som fröet använder för att fånga upp fukt i luften när den börjar torka och inget farligt. Det man dock bör ha i åtanke är att om groddarna blir för blöta kan även mögel uppstå.

Rädisskott. Foto: Russ Ward/Unsplash

Odla skott

Skott är när man tar grodden och planterar i jord, eller alternativt i vatten eller i blött papper, så den bildar rötter. När grodden sedan växt på sig till ett skott kan man i sin tur klippa av skottet och äta det, men man lämnar rötterna och äter dem inte. I princip odlar man i liten skala.

Ofta går det mesta man groddar att fortsätta att göra skott på. Däremot är krasse och vetegräs klassiker att odla. Gillar man senap kan man testa på senapsfrön, vilket ger en mer kryddig smak. Solrosfrön och rädisor är också vanliga att odla.

Jord eller vatten

Börja alltid med att skölja fröna noga. Vissa menar att de flesta fröer behöver blötläggas innan, samtidigt som andra menar att bara vissa fröer behöver det. Generellt kan själva groddningen av fröet ta längre tid om man inte blötlägger och det kan bli så att en del frön inte gror alls.

Fröna ska sedan börja gro. Detta kan göras direkt i jord, i fuktigt hushållspapper eller likt ovan med vatten. Fröna kan sedan strösslas jämt över ytan. Kom ihåg att hålla det fuktigt och om man använder sig av jord bör man göra hål i botten så överflödigt vatten kan rinna ut, man kan också lägga på ett lock så fröna får stå mörkt. Det är också fördelaktigt att använda sig av en sprayflaska i början. I hushållspapper kan man lägga ut en fuktig bit papper på en tallrik och sedan strö över frön. Spraya med vatten och lägg på plastfolie över.

När skotten sedan börjat ta sig upp vill de ha det ljust, så när svansarna börjar komma fram kan man ställa dem på fönsterbrädet. Fortsätt att hålla det fuktigt oavsett vilket metod som används. Odlar man skott i vatten så kan man ställa dem ljust så snart det bildats en rotmatta och skotten sitter ihop med varandra. Därefter kan man börja vattna med rinnande vatten istället för sprayflaska. Då bör man skölja/vattna skotten en gång per dag, men låt inte vattnet ligga kvar i behållaren.

Efter fyra till fem dagar kan man oftast skörda skotten och äta dem.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så mognar du gröna tomater inomhus

publicerad 9 augusti 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hinner tomatskörden inte mogna utomhus går det bra att ta in de gröna tomaterna. Här har du några tips på hur man kan förkorta eller förlänga mognadstiden.

Om de inte hinner mogna inne uppkommer frågan om man kan äta de gröna tomaterna eller inte. Svaret är inte helt självklart.


Artikeln publicerades ursprungligen den 19 augusti 2022.


I Sverige går det utmärkt att odla tomater, även om det är en växt som kräver lite mer arbete än många andra av våra vanliga plantor. Det är inte ovanligt att stöta på problem och ett sådant är att tomaterna inte hinner mogna på plantan innan frosten kommer.

Det är vanligt att plocka in de gröna tomaterna och låta dem mogna inne. Även här kan man dock stöta på problem och det är inte en självklarhet att alla mognar när man tagit in dem i värmen. Det absolut bästa är om man kan ta in hela plantan, men det går inte alltid att göra.

Det finns en del saker att tänka på när man tar in gröna tomater.

Behöver inte solljus

Ett vanligt missförstånd är att de gröna tomaterna bör ligga i solen för att mogna bäst. Det är i själva verket plantan som behöver solen, inte tomaterna i sig. Lägger man tomaterna i solen mognar de visserligen, men skalet kan bli hårt och frukten seg. Tomaterna kan också torka ut innan de mognat.

Det är värmen som är viktig och om man vill kan tomaterna ligga framme utan direkt solljus på exempelvis köksbänken, gärna med en bit kvist kvar.

Skynda på eller förläng mognadstiden

Vissa år blir skörden så stor att man kanske inte hinner äta upp alla tomater, även om de mognar senare inne. Det går att förvara gröna tomater mörkt och svalt för att förlänga mognadstiden. Lägg då tomaterna luftigt i en papperspåse och förvara lite lägre än rumstemperatur (cirka 15 grader) i ett mörkt utrymme. Håll koll ofta så de inte möglar eller spricker.

Vill man istället skynda på mognadsprocessen finns det ett enkelt trick. Lägg tomaterna tillsammans med äpplen. Äpplen utsöndrar nämligen etylen, en gas som i enkelhet påskyndar mognaden. Det går bra att lägga tomaterna i en papperspåse tillsammans med ett äpple, tar man ett kantstött äpple är det ännu bättre. Det går också bra att klä in en kökslåda i tidningspapper och lägga ner frukterna. Håll koll ofta.

Det finns också en snabbversion, enligt Land.se. Då kan man lägga tomaterna tillsammans med ett äpple i en glasburk och sätta på locket. Då stänger burken in etylengasen och det blir mer koncentrerad. Eftersom fukt även blir instängd finns det dock en stor risk att tomaterna möglar, så det är väldigt viktigt att ha noggrann koll om man väljer den varianten.

Äta gröna tomater

Gröna tomater innehåller rätt höga halter av ämnet tomatin, en så kallad glykoalkaloid. Det finns även i potatis som solanin och är anledningen till att man inte bör äta grön potatis. Äter man stora mängder av ämnet kan det ge symptom som illamående, diarré och magsmärtor. I allvarliga fall kan det ge symptom på nervsystemet. Däremot har inte Livsmedelsverket något råd om att undvika gröna tomater eftersom man inte ser några risker med att äta dem. Livsmedelsverket i Finland har dock en rekommendation om att inte äta varken råa eller tillagade gröna tomater. I Sverige är det dock relativt vanligt att äta tillagade gröna tomater eller göra exempelvis chutney på dem.

Fakta: Tomat (Solanum lycopersicum)

Tomaten härstammar från Peru i Sydamerika och kom till Norden på 1600-talet. På 1700- och 1800-talet trodde dock många i Europa att tomater var giftiga. Det fanns också en tro att tomat var ett afrodisiakum och den kallades pomme d'amour (franska för "kärleksäpple").

Tomater klassas som grönsak i livsmedelssammanhang, men är botaniskt ett bär. Förutom röda kan tomater även vara gula, gröna och orange.

Källa: Wikipedia

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Maten du inte bör spara efter ”bäst före”

publicerad 22 juli 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mycket av maten som äts håller efter sitt bäst före-datum. Däremot bör man vara mer försiktig med att spara vissa livsmedel för länge.

I Sverige används två hållbarhetsmärkningar för livsmedel: ”bäst före” för att visa när kvaliteten kan börja försämras, och ”sista förbrukningsdag” för produkter som snabbt blir osäkra att äta. Den senare märkningen är ovanlig och gäller främst känsliga livsmedel. Öppnade förpackningar håller ofta kortare tid, men kan variera.

Frysta och torkade livsmedel håller ofta längre än sina bäst före-datum. Även färska produkter som ägg, mjölk och smör står sig längre än vad som anges på förpackningen.

Konsumenter uppmanas ofta att inte vara alltför strikta med att slänga mat som nått sitt bäst före-datum, detta för att minska matsvinnet. Under 2023 slängde varje svensk i genomsnitt 16 kilo mat som matsvinn, enligt Avfall Sverige.

Trots uppmaningar finns det dock undantag där man i vissa fall bör vara mer noggrannare med att slänga maten när den nått sitt sista datum, skriver Land.se.

Sill och gravad lax

Gravad och rökt fisk kan innehålla listeriabakterier, som kan vara farliga för småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Eftersom bakterien inte märks genom lukt eller utseende är det viktigt att följa sista förbrukningsdatum. Öppnade förpackningar bör konsumeras inom kort.

Strömming, sill, tonfisk, makrill och ansjovis innehåller en hel del av aminosyran histidin. Denna aminosyra omvandlas senare till histamin när vissa bakteriearter frodas när fisken förvarats för varmt, under några timmar. Det kan orsaka histaminförgiftning, vilket kan ge symptom som exempelvis utslag, diarré, illamående och hjärtklappning.

Bröd

Ett säkert sätt att veta när brödet ska slängas är när man ser en mögelfläck. Till skillnad från ost, där det är okej att skära bort möglet och sedan äta, är det inte bra när det gäller bröd. Det synliga möglet är troligen bara en del av det, resten av mögelsvampen består av långa osynliga trådar som kan finnas i hela brödskivan.

Kött och fågel

Vanligen har kött, fågel och skaldjur en märkning med sista förbrukningsdag, vilket innebär att det kan vara hälsofarligt att äta efter. Däremot kan man frysa in innan sista dagen om man inte hinner äta upp det, sedan kan det hålla i frysen en längre tid – beroende på typ av kött.

Särskilt malet kött, som köttfärs, är känsligt för att få bakterier. Ofta är det nedbrytningsbakterier som gör att färsen kan lukta och smaka illa, det är sällan risk för sjukdomssmitta men gör färsen oätlig.

Yoghurt och färskost

Ofta håller yoghurt, färskost och creme fraiche efter sitt bäst före-datum, men ser man minsta mögelbildning bör man slänga. Eftersom produkterna innehåller mycket vatten finns risk att mögelgifter sprids i hela livsmedlet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Chili: Lätt att odla och fylld med C-vitamin

publicerad 15 februari 2025
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Chili är förutom en fin krydda i maten även hälsosam på flera vis då den bland annat innehåller mycket C-vitamin och kalium. Chilipepparn tar lång tid att växa till sig men är samtidigt relativt enkel att så och odla hemma på fönsterbrädan, och den kräver heller ingen trädgård för att man ska lyckas med skörden. För den ivrige odlaren är det nu man ska börja så chili för att få skörd till den tidiga hösten.

Vissa menar att människan ätit chili sedan 7500 f.Kr. och arkeologiska fynd har gjorts i sydvästra Ecuador som visar att man odlade chili för mer än 6000 år sedan. Det ska ha varit Christopher Columbus som var en av de första européer att upptäcka chilin i Västindien och även han som gav dem namnet ”peppar” på grund av smaken. Det är det fettlösliga ämnet kapsaicin som gör att chilin får sin hetta, det är det ämnet som finns i exempelvis pepparsprayer.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 4 februari 2023.


Välj rätt sort – het eller mild

Det finns mängder med olika chilisorter med olika grader hetta. För den som inte gillar kryddstark mat finns det chilisorter som blir väldigt milda och smakar mer som paprika, som för övrigt sorterar under samma släkte som chili men som saknar det kapsaicin som ger hetta i frukten. Styrkan mäts i scovillegrader där man kan mäta hettan från 0 och uppåt. Den hetaste chilin, enligt Guinness World Records, är California Reaper som ligger på över en miljon scovillegrader. Ett tips för den ovane chiliätaren är att börja milt och sakta testa sig fram mellan olika styrkor. Har man råkat odla för stark chili kan man testa att ta bort fruktens fröfäste och mellanväggar, det är nämligen där det mesta kapsaicinet sitter.

Fylld med nyttigheter

Chili innehåller mycket C-vitamin, kalium och betakaroten. Det finns också en skaplig mängd A-vitamin, fosfor, folat och magnesium. Vissa menar att kapsaicinet kan fungera aptitdämpande om man äter lite chili innan maten. Det ska även gynna de nyttiga tarmbakterierna. Kapsaicin kan också ha en smärtstillande effekt på huden och finns exempelvis i en del plåster. Vissa menar att det därför också kan fungera bra som smärtstillande vid exempelvis artrit, bältros och även vid vanlig huvudvärk. Tidigare studier har visat att chili även kan ha en blodtryckssänkande effekt samt att de som äter chili 3–7 gånger i veckan löper 14 procent lägre risk att dö i förtid, enligt Land.

Odla egen chili

Det går i princip att så chili året om, men många rekommenderar att man börjar så redan i januari eller februari. Ett tips är att först blötlägga fröerna i ungefär ett dygn för att underlätta groddningen. Plantera sedan ett till tre frön i en mindre kruka med såjord ungefär 0,5 centimeter ner. Jorden bör vara fuktig, men inte dyngsur.  I början kan man ställa sådden exempelvis på badrumsgolvet eller över kylen där det finns lite extra värme, men det går också att ställa den på fönsterbrädet. För extra hjälp kan man använda sig av en värmeplatta. Täck sådden med plastfilm eller ett lock. Håll sedan sådden fuktig med hjälp av en sprayflaska i början och vattna gärna även underifrån.

När de så kallade hjärtbladen, det vill säga de allra första bladen, kommit kan man ta bort plastfilmen från krukan och, om den inte redan står där, ställa krukan på fönsterbrädet för då vill plantan ha ljus. Växtbelysning kan vara fördelaktigt för att hjälpa plantan att växa. När de första karaktärsbladen kommit, det vill säga de riktiga chilibladen, är det dags att plantera om plantan i blomjord. Allt efter att plantan växer bör man plantera om den ungefär tre till fyra gånger innan den hamnar i slutkrukan. Hur stor slutkrukan ska vara beror lite på vad för chili man valt, men många sorter kan må bra i en enliterskruka.

Ta hand om plantan rätt

När växten blivit ungefär 30-40 centimeter kan man flytta ut den i växthus, men annars kan man låta den fortsätta stå i fönstret. Vill man ha chili ute måste man först vänja den vid den kallare luften och direkta solljuset. När dagstemperaturen är över 20 grader kan plantan ställas ut helt för säsongen. Jorden ska hållas fuktig, men kan också lätt mögla om den blir för blöt. Vattning ungefär varannan dag brukar vara fördelaktigt. Ge gärna plantan näring ungefär tre gånger i veckan, det finns speciell chilinäring man kan köpa eller så kan man göra sin egen av bland annat äggskal. Låt frukterna mogna klart på plantan, men det går att ta dem när de är gröna också och äta dem. Glöm inte att spara några frön att plantera till nästa år.

Användningsområden

Förutom som smaksättare i de flesta maträtter har chili många andra användningsområden. Den fungerar exempelvis även fint för smaksättning av choklad eller chokladbakverk. Brukar man göra egen ingefärsshot kan man tillsätta lite chili för extra boost i drycken, vilket hjälper för att förebygga förkylningar. Testa också att lägga i lite i smoothien.

Ost och chili går inte helt oväntat bra ihop och det kan rekommenderas att göra egen chiliost till fredagssnacks. Varma mackor med lite chili, ost och tomat kan också vara en god omväxling.

Chili går utmärkt att torka för egen chilikrydda, men går också att frysa in. Ett tips är att hacka upp den och förvara i småburkar, på så vis kan man plocka fram lite i taget och ha i maten. Det går också bra att lägga in chili eller göra marmelad.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

EU fortsätter godkänna insekter i mat

Insektsmaten

publicerad 11 februari 2025
– av Redaktionen
Sedan tidigare har mjölmask i fryst, torkad och pulverform godkänts som livsmedel inom EU.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU har godkänt ett nytt mjölmaskpulver som livsmedel. Det är det senaste tillskottet i unionens satsning på insekter i mat.

Insekter räknas som nya livsmedel inom EU, vilket innebär att de inte konsumerades i större omfattning före den 15 maj 1997. För att godkännas måste de granskas av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). Endast det företag som får sitt livsmedel beviljat har rätt att producera och distribuera det, och tillståndet gäller i fem år.

EU har de senaste åren godkänt ett antal insektsarter som livsmedel. Idag får mjölmask, buffalolarv, hussyrsa och gräshoppor användas i fryst, torkad eller pulverform i exempelvis bröd, chips och kosttillskott.

Två företag får sälja mjölmaskar

EU har nu godkänt UV-behandlat pulver av hela mjölmaskar som livsmedel efter en ansökan som gjordes av det franska företaget Nutri’Earth. Tidigare har mjölmask blivit godkänt att använda fryst, torkad eller i pulverform av företaget Fair Insects BV. Det innebär med andra ord att två olika företag får producera och distribuera mjölmaskar.

Enligt gällande regler måste det tydligt framgå i ingredienslistan om ett livsmedel innehåller insekter. Eftersom de kan orsaka korsallergier krävs även en tydlig märkning på förpackningen.

Virus och tungmetaller

Insekter lyfts ofta fram som ett mer miljövänligt livsmedel eftersom de kräver mindre mark, vatten och foder. Samtidigt finns risker, då studier visar att insekter kan innehålla tungmetaller, bakterier och virus.

Trots EU:s satsningar på insekter har exempelvis länder som Italien valt att helt förbjuda detta i landet. Anledningen är att man inte vill att insekter ska associeras med det italienska köket.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.