Wrestlingstjärnan kallade Taiwan för ”nation” – skapade hatstorm i Kina

publicerad 27 maj 2021
- av Per Nordin

Fribrottaren, skådespelaren och musikern John Cena drabbades av en kinesisk hatstorm efter att ha kallat Taiwan för en ”nation”. Istället för att stå på sig valde Cena att pudla och bedyra att han minsann älskar Kina och det kinesiska folket.

Det var under en resa till Taiwan i syfte att göra reklam för filmen Fast & Furiius 9 som Cena under ett filmat möte med fans kallade Taiwan för ”nation” eller ”land” – något som räckte för att kineser på sociala medier skulle rasa och kräva en omedelbar ursäkt.

En ursäkt fick de också. Under tisdagen publicerade Cena en video på den kinesiska sociala medietjänsten Weibo på grundläggande mandarin där han hävdar att han gjort ”ett misstag” som han är ledsen för.


Annonser:


– Jag gjorde många många intervjuer för Fast & Furious 9 och jag gjorde ett misstag i en av dessa intervjuer. Jag måste säga något som är mycket viktigt och det är att jag älskar och respekterar Kina och det kinesiska folket och jag är väldigt väldigt ledsen för mitt misstag. Jag ber om ursäkt.

Ursäkten sågs snabbt 2,4 miljoner gånger på Weibo som enligt Breitbart är under hård kontroll av den kinesiska regimen och även statstrogen kinesisk media valde också rapportera stort om Cenas pudlande.

Vissa kineser lät sig dock inte nöjas med detta och krävde istället att Cena skulle offentligt säga att Taiwan är en del av Kina för att han på allvar skulle bli förlåten.

Enligt Breitbart har den stora kinesiska marknaden för amerikansk film och sport på senare tiden börjat användas som ett politiskt vapen och för att förhindra kritik mot styret i Peking.

Ett sådant exempel är den amerikanska basketligan NBA som bojkottats i Kina efter att företrädare kritiserat Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna.

Alla är dock inte
imponerade av Cenas val att pudla inför den kinesiska regimen.

Jag skyller inte på Kina, jag skyller på honom (John Cena). Om fria människor censurerar sig själva för att blidka diktaturer så är de fegisar och bedragare. Taiwan är ett land – oavsett vad denna D-skådespelare säger om saken”, kommenterar en följare på Twitter.

Sorgligt att se att Cena har kapitulerat inför det antidemokratiska Kina och det korrupta kommunistpartiet”, skriver en annan.


Taiwan är en etniskt och kulturellt kinesisk östat i Sydkinesiska havet med drygt 23 miljoner invånare.

Formellt heter staten "Republiken Kina" och härrör från det nationalistiska Kuomintang-partiets kinesiska republik som täckte hela det kinesiska fastlandet. När man under ledning av generalen Chiang Kai-shek förlorade inbördeskriget mot Mao Zedungs kommunistparti i efterdyningarna av andra världskriget, gick Kuomintang-ledningen i exil till Taiwan och behöll suveränitet där.

Den kommunistiska folkrepubliken Kina och Republiken Kina gör bägge anspråk på att representera den historiska entiteten Kina.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.