Wrestlingstjärnan kallade Taiwan för ”nation” – skapade hatstorm i Kina

publicerad 27 maj 2021

Fribrottaren, skådespelaren och musikern John Cena drabbades av en kinesisk hatstorm efter att ha kallat Taiwan för en ”nation”. Istället för att stå på sig valde Cena att pudla och bedyra att han minsann älskar Kina och det kinesiska folket.

Det var under en resa till Taiwan i syfte att göra reklam för filmen Fast & Furiius 9 som Cena under ett filmat möte med fans kallade Taiwan för ”nation” eller ”land” – något som räckte för att kineser på sociala medier skulle rasa och kräva en omedelbar ursäkt.

En ursäkt fick de också. Under tisdagen publicerade Cena en video på den kinesiska sociala medietjänsten Weibo på grundläggande mandarin där han hävdar att han gjort ”ett misstag” som han är ledsen för.

– Jag gjorde många många intervjuer för Fast & Furious 9 och jag gjorde ett misstag i en av dessa intervjuer. Jag måste säga något som är mycket viktigt och det är att jag älskar och respekterar Kina och det kinesiska folket och jag är väldigt väldigt ledsen…Taiwan är en etniskt och kulturellt kinesisk östat i Sydkinesiska havet med drygt 23 miljoner invånare.

Formellt heter staten "Republiken Kina" och härrör från det nationalistiska Kuomintang-partiets kinesiska republik som täckte hela det kinesiska fastlandet. När man under ledning av generalen Chiang Kai-shek förlorade inbördeskriget mot Mao Zedungs kommunistparti i efterdyningarna av andra världskriget, gick Kuomintang-ledningen i exil till Taiwan och behöll suveränitet där.

Den kommunistiska folkrepubliken Kina och Republiken Kina gör bägge anspråk på att representera den historiska entiteten Kina.

 


Liknande artiklar: