Will Smiths smocka på Chris Rock slår viralitetsrekord

Oscarsgalan har sedan länge brottats med sviktande intresse från allmänheten och katastrofala tv-tittarsiffror. Kanske höjdes intresset nu en smula, kortsiktigt i alla fall, efter Will Smiths legendariska skämskudde-utfall mot galans värd Chris Rock.

publicerad 28 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Will Smith delar ut en smocka och härjar loss från sittplats på Chris Rock.

Årets Oscarsgala fick natten till idag (svensk tid) se något som den inte sett tidigare – i alla fall inte på scen och inför publik.

Bilderna, som redan hunnit få gigantisk spridning på sociala medier med uppskattningsvis redan hundratalet miljoner visningar, ser Chris Rock skämta om att Demi Moore i början av 90-talet gjorde en roll som militärkvinna med snaggat hår – och skojade om att Jada Pinkett Smith, Will Smiths fru, skulle vara med i uppföljaren GI Jane 2 då hon haft snaggat hår på grund av en hårsjukdom.

Vad som sedan följer utklassar allt som genom historien utspelat sig på galan: den för Bästa Manliga Huvudroll nominerade – och senare på kvällen även belönade – Will Smith, går helt sonika upp på scenen och slår kvällens galavärd Chris Rock på käften.

Will Smith går sedan tillbaka till sin plats och kvar på scen står en till synes förbryllad och rödkindad Chris Rock. Sedan följer en affektiv harang av den hormonstinne Smith, där denne skäller ut Chris Rock efter noter.

 

 

Åsikterna går till viss del isär huruvida detta var ett arrangerat PR-stunt av samtliga inblandade eller ej, men det verkar nog faktiskt inte vara fallet. Personligen har jag sett klippet många gånger om och om det var ett PR-stunt så ser det åtminstone så äkta ut att det förtjänar en Oscarsstatyett i sig själv. Det är ingen liten box Chris Rock bjuds på. Vill man betala det priset för lite PR? Vad skulle de inblandade herrarna ha att vinna på denna skärmytsling? Ingenting, om man frågar undertecknad – snarare en skämskudde deluxe, åtminstone för Smiths del.

Hur som haver ska det bli intressant att följa efterspelet till detta drama och en sak är hyfsat säker: Internet har förärats och begåvats med ett legendariskt videoklipp.

Årets Oscarsgala har av många varit kraftigt ifrågasatt redan i förväg. Under minst ett årtionde har nämnda gala sjunkit djupare och djupare ner i ett ideologiskt träsk. Politiskt korrekta budskap får varje år mer fokus.

Detta när det primära syftet med galan en gång i tiden var att – utöver ryggdunkning – åtminstone till viss del hylla film som konstform samt prisa branschfolk som utmärkt sig under det gångna året. Inte riktigt så nu för tiden.

Man får på tal om detta vara tacksam över Will Smiths afroamerikanska påbrå i detta fall, för det hade något blivit ett annorlunda liv i luckan om det hade handlat om en vit skådespelare som delat ut smockan.

Oscarsgalan har sedan länge brottats med sviktande intresse från allmänheten samt katastrofala tv-tittarsiffror. Kanske höjdes intresset detta nu en smula, kortsiktigt i alla fall, efter Will Smiths skämskudde

 

Jan Sundstedt
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.