Kultur

Wienerfilharmonikerna mottagare av Birgit Nilsson-priset

Priset, som ger Wienerfilharmonikerna en miljon dollar, delas ut för den tredje gången i minne av den framlidna svenska operasångerskan Birgit Nilsson.

Tidigare pristagare har varit den spanske operasångaren Plácido Domingo, 2009, och den italienske dirigenten Riccardo Muti, 2012.

Wienerfilharmonikerna får motta priset den 8 oktober i år vid en ceremoni på Konserthuset i Stockholm i närvaro av H.M. Konung Carl XVI Gustav och H.M. Drottning Silvia.

– De bland oss i Wienerfilharmonikerna som arbetade med Birgit Nilsson högaktade och älskade henne. Vi är oerhört tacksamma och hedrade att motta ett pris som bär hennes namn och därigenom också hedrar hennes minne. Hur prissumman kommer att användas offentliggörs under ceremonin i oktober i Stockholm då hela orkestern deltar. Kungaparets närvaro gör ceremonin än mer speciell, säger orkesterns ordförande Clemens Hellsberg i ett pressmeddelande.

I samband med prisutdelningen framför också Wienerfilharmonikerna en konsert som sker under ledning av den tidigare pristagaren Riccardo Muti.