Vitryssland diskas från Eurovision – anklagas för att sprida propaganda

publicerad 29 mars 2021
- av Isac Boman
Galasy ZMesta från Vitryssland.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vitryssland kommer inte att få delta i Eurovision song contest i år. Detta efter att ansvariga hävdat att landets bidrag är ”politiskt”, kritiskt mot de EU-stödda protesterna i landet och därför ”vanhedrar” tävlingen.

Redan den 10 mars beslutade The European Broadcasting Union (EBU) att Vitryssland måste skicka in ett nytt bidrag eftersom bidraget med gruppen Galasy ZMesta kunde ”tolkas” som kritiskt mot de EU-stödda regimkritiska protesterna som arrangerats i landet den senaste tiden.

Särskilt textraden ”I will teach you to toe the line” påstods av EBU vara särskilt problematisk.

Vitryssland lydde och skickade in ett nytt bidrag av samma grupp – men då påstod EBU att även denna låt bröt mot regelverket.

Också detta bidrag bryter mot de regler som säkerställer att tävlingen inte används för egen vinning eller vanhedras”, skriver EBU enligt Bonnierägda Dagens Nyheter och meddelade samtidigt att Vitryssland därför inte tillåts delta i musiktävlingen.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko har också gått ut och konstaterat att EBU:s beslut ska ses som en i raden av riktade attacker och smutskastningsförsök mot honom och det vitryska styret.

– De pressar oss på alla fronter. Till och med i Eurovision, sade Lukasjenko när det första bidraget nekades att vara med i tidningen.

Liberalernas EU-parlamentariker och globalisten Karin Karlsbro är en av de som är nöjd över att Vitryssland inte får ställa upp och har tidigare skrivit att ”Lukasjenko använder kultur och sport för att göra politik. Det kan vi aldrig tillåta”

Det är självklart välkommet att Belarus inte tillåts tävla med propaganda i årets Eurovision. Men oavsett vilken låt som hade skickats från Belarus hade den varit handplockad av Lukasjenko  och använts som propaganda för regimen”, skriver hon vidare på Liberalernas hemsida.

Noterbart är också att flera av Eurovisions bidrag tidigare varit uppenbart politiska utan att detta varit något problem, men att det då primärt handlat om att lyfta fram feministisk och så kallad ”antirasistisk” politik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!