Hans Sternlycke: Vetenskap och Folkbildning utsatt för sin egen medicin

publicerad 17 januari 2016

Föreningen Vetenskap och Folkbildning försöker hindra spridandet av andra åsikter än vad man anser som vetenskapligt etablerad sanning. NewsVoice har rapporterat om en PR-kupp de utsatts för.

Wikipedia, uppslagsverket på nätet som tas fram av ideella krafter vilka också självreglerar artiklarnas vederhäftighet, har utsatts för raderingar och rättningar från medlemmar i Vetenskap och Folkbildning. Därför kan man inte längre på samma sätt lita på vad som står där.

Föreningen försöker dominera vad som får sägas av media genom påtryckningar på journalister och programledare. Pressens kampanj mot kommuner som fortfarande ger bidrag för funktionsanpassning av lägenheter så att de kan bebos av elöverkänsliga emanerade från dem. Tidigare har kommuner som försökt skapa strålningsfria zoner trakasserats till att ge upp. Elöverkänslighet finns inte enligt föreningen.

Man har förutom Årets folkbildare ett skampris, Årets förvillare. Förra året fick P1 Kaliber det eftersom man rapporterade om riskerna med HPV-vaccin och refererade till den danska TV2-dokumentären om de hundratals unga danska flickor som fått sina liv förstörda av vaccinet mot livmoderhalscancer. Året dessförinnan fick redaktionen för TV4 Nyhetsmorgon utmärkelsen för att de vid en rad tillfällen släppt igenom pseudovetenskapliga och falska påståenden.

En rad enskilda har under årens lopp fått utmärkelsen och fått löpa gatlopp i pressen. Men förvillarstämpeln bör snarare tas som ett bevis för modiga och självtänkande personer. Många av dem anser att de blivit nominerade därför att de gått emot industriintressen.

Men det har också kommit motreaktioner. Det finns två motbloggar som båda heter Årets förvillare. Aretsforvillare.nu utsåg efter omröstning bland allmänheten Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, till Årets förvillare. Den andra bloggen Vetenskap-folkbildning.nu beslöt likadant och skickade ut ett pressmeddelande. Motiveringen var att Wolodarski inte säkrat evidensbaserad journalistik på tidningen och att den inte tagit till sig den kunskapsutveckling som varit. Kritiken gällde också projektet ”Frysboxen” på DN där äldre journalister sattes i karantän med lön men utan arbete i en lokal för sig för att förmå dem att sluta. De ersattes av yngre och ofta oerfarna frilansjournalister vilket har sänkt den vetenskapliga kompetensen på tidningen enligt en annan motivering.

Pressmeddelande skickades ut till några hundratal journalister. Det bestod av två nyhetsnotiser åtskilda av asterisker: ett om priset Årets förvillare, men utan att ange att det inte var föreningen som stod bakom, och ett som talade om att föreningen under januari skulle utse Årets folkbildare.

Bland annat Journalistförbundets tidning gick på PR-bluffen och skrev en artikel med rubriken: DN blev Årets förvillare. Det fick man sedan fick dementera. Föreningen Vetenskap och Folkbildning blev utsatt för sin egen medicin.

 

Hans Sternlycke

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!