Världens största distributör kastar ut antiglobalistiskt bokförlag

publicerad 9 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Arktos grundades 2009 och har sedan dess gett ut ett stort antal systemkritiska böcker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Arktos, som ger ut böcker med antiglobalistiskt, traditionalistiskt och systemkritiskt tema, har blivit avstängda av världens största bokdistributör – Ingram Content Group. Deplattformeringen innebär enligt förlaget att deras över 430 utgivna böcker görs otillgängliga för allmänheten.

I ett av de största angreppen på yttrandefriheten hittills har Arktos, världens främsta förlag för nyhöger- och traditionalistisk litteratur på engelska, plötsligt deplattformerats av världens största bokdistributionsmonopol, vilket har lett till att över 430 publikationer inte längre finns tillgängliga för allmänheten”, skriver Arktos i ett pressmeddelande.

Redan 2021 kontaktades Arktos av Ingram Content Group som meddelade att man ville säga upp samarbetet. Förlaget motsatte sig detta och hörde sedan ingenting på 14 månader – innan man i mitten av februari i år fick beskedet att Arktos böcker kommer att sluta tryckas från och med den 25 mars.

Förlaget skriver vidare att man är ”fast beslutna att inte låta sig hindras av detta illvilliga angrepp på oliktänkande” och att man lanserar en ny webbplats och har för avsikt att omvandla förlaget till en tankesmedja.

Några av Arktos många utgivna böcker. Montage. Foto: Arktos

– Vi håller för närvarande på att genomföra en omfattande översyn av vår verksamhet för att så snart som möjligt kunna distribuera alla titlar igen, kommenterar Arktos svenske vd Daniel Friberg.

Han tillägger att den nya webbplatsen bland annat ska erbjuda ”en ny onlinetidsskrift och så småningom även ett onlineuniversitet” – samt ”exklusiv tillgång till utvalda e-böcker och ljudböcker”.

Arktos uppmanar också alla sympatisörer att teckna ett premiummedlemskap på deras hemsida för att stödja det fortsatta arbetet mot ”yttrandefrihetens fiender”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!