Världens äldsta skrift om Oden hittad i Danmark

publicerad 9 mars 2023
- av Sofie Persson
"Han är Odens man" står på smycket.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Danmark har man hittat det numera hittills äldsta fyndet där Odens namn nämns. Det finns på ett guldsmycke från 400-talet som föreställer ett porträtt av en man som beskrivs som “Odens man”.

Under 2020 hittades flera guldsmycken i Vindelev, strax utanför Jelling på Jylland i Danmark. Nu har forskare vid danska Nationalmuseet tittat närmare på en så kallad brakteat från fynden, en guldmedaljong, och lyckats tyda runskriften på den.

Runskriften har varit den svåraste att tolka under mina 20 år som runolog på Nationalmuseum, men upptäckten är också helt fantastisk. Det är första gången i världshistorien som Odens namn nämns, säger runolog Lisbeth Imer i ett pressmeddelande.

Medaljongen bedöms vara från 400-talet, vilket gör det till det äldsta omnämnandet av krigsguden Oden. Det tidigare äldsta fyndet där Oden nämns kommer från ett spänne från tyska Nordenorf och är daterat till senare delen av 500-talet.

På guldmedaljen står: “Han är Odens man” och syftar på ett porträtt av en okänd man på smycket, som kan vara en okänd kung eller någon på annat vis prominent herre. Mannen kan ha hetat Jaga eller Jagaz.

Den här typen av inskriptioner är extremt sällsynta, vi hittar en kanske vart 50:e år, och den här gången har det visat sig vara världshistoria, säger lingvisten Krister Vasshus, som specialiserat sig på Skandinaviens forntida språkhistoria.

Oden (eller Odin; på fornnordiska Óðinn; på tyska Wotan, Wuotan eller Wodan) är den äldste, visaste och mäktigaste av asagudarna i den nordiska mytologin. Han är krigskonstens gud och därför är också hans träffsäkra spjut Gungner en viktig del av tron. Traditionellt fästs en replika av spjutet i toppen av julgranen, eller i toppen av de grankvistar som föregick julgranarna.

Oden har sällskap av sina korpar Hugin och Munin, hans häst Sleipner och hans vargar Gere och Freke. Han är gift med Frigg och har med henne sönerna Balder, Höder och Hermod. Sedan tidigare har han sin äldsta son åskguden Tor tillsammans med Jord.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!