Välbevarad Torshammare hittad i Halland

publicerad 6 oktober 2022
- av Redaktionen
Smycket är i mycket fint skick.

Vid utgrävningar i Ysby i Laholms kommun har arkeologer hittat en Torshammare från sent 900-tal. Smycket är det första i sitt slag som påträffats i Halland.

Arkeologerna har haft kunskap om området där fyndet gjordes sedan tidigare, men Torshammaren är det första vikingatida föremål som hittats där.

Det stora fyndet gjordes under en förundersökning inför byggandet av nya bostäder. Hammaren, som tros vara av bly, är troligen från 900-1000-talet – det vill säga den sena vikingatiden. Möjligtvis har den varit förgylld eller försilvrad. Hammaren kommer att studeras noggrant efter att den blivit rengjord och konserverad, rapporterar skattefinansierande SR.

Torshammaren är dessutom den första av sitt slag i Halland, dock har flera liknande symboler tidigare hittats i andra delar av Skandinavien.

Hammaren är en symbol för guden Tor, som jagade jättar med sin hammare Mjölner. Tor, vars namn betyder ”dunder”, härskar över åskan, regnet och grödorna. Det är honom man ska offra till om man vill få en god skörd.

Torshammaren från Ysby har troligen burits som en amulett eller ett smycke. Det finns ett hål i skaftet där den kan ha varit fäst i en ring eller rem.

Förutom Torshammaren hittade arkeologerna även keramik, metall och flintavslag, men även lämningar i form av stolphål, härdar och gropar. ‌I närheten av området har man vid tidigare arkeologiska undersökningar hittat boplatser från sten- och järnåldern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!