U.D.O. är tysk metall när det är som bäst

publicerad 3 juli 2022

Det tyska metal-bandet U.D.O. släppte nyligen ett nytt studio-album tillsammans med en turnéplan. Dessutom fyller sångaren Udo Dirkschneider 70 år i år. Gratulerar!

Det är intressant med alla sorters sångfåglar och i naturen får alla fåglar komma till skönsång. Ibland blir det dock även intressant när det kanske inte är så vackert som vissa småfåglar kan frambära. När man får höra en skata sjunga så har dock även dessa en sång som de framför med sin näbb. Det kanske krävs att man bor i kvarteret Skatan, men låt oss hursomhelst en stund begrunda en av metalvärldens unika kråksångare – Udo Dirkschneider.

I den nya CD-skivan My Way finns det uppenbara tolkningar av bland annat Freddie Mercurys Queen och det blir ännu mera självklart att sammanfatta dessa bjässars tungmetaller eftersom man kan konstatera att Mercurys kvicksilver blir en god hörnsten till tolkningen av We Will Rock You.

Blytunga gitarrsolon blandas in i Udos sånginsatser. Han är minst sagt en bjässe och tungviktare allt sedan jag fick höra låten Balls to the Wall, som de slog igenom med på åttiotalet. Det är som en tysk tank som rullar fram och avfyrar energifyllda skott som oftast träffar sina mål med de distinkt bombastiska melodiösa hårdrockslåtarna.

Jag minns att jag besökte Blå i Eskilstuna 2004 och hörde dem live. Det fick nackhåren att resta på sig som en hyllning till ett av världens i särklass unikaste röster växlande med sång, vrål och ibland en normal röst, men oftast den röst vi känner igen skapad av tungmetaller från taggtråd, sandpapper och whisky. Nu gräver verkligen Dirkschneider tungmetaller för med sina dryga 70 så är det helt fantastiskt hur dessa kulturutövare bara blir bättre.

Det är häftigt att lyssna till cd-skivans 17 spår med tolkningar av bland annat Tina Turner, Scorpions, Ac/Dc, Motörhead. För när Udo till och med i distans till sig själv kan framföra en musikvideo som å ena sidan är en förlängning av Freddie Mercurys I Want to Break Free, där Freddie med glimten i ögat gestaltar en kvinna och struttar, städar och rör sig runt i ett hus, då förstår man Udos flirt i videon We Will Rock You där han med en städmopp rullar runt och samtidigt ser sig själv i olika utövande roller. Nu finns det de som uttalar att tungmetaller är ett föråldrat begrepp och heavy metal är kanske en utdöende art men inte så länge Udo ger röst. Det är fett och svulstigt med energi som en frustande tjur.

Att Udos musikkarriär började för 56 år sedan är nästan på gränsen till osannolikt och albumet blir därför ett fint tidsdokument som i text och bild målar allt från Udos barndom, första bandnamnet Band X till det världskända Accept och de guldkantade turné samt framgångarna i egenskap som soloartist. Många är nog glada att Udo alltid gått sin egen väg och därför summerar titeln samt tolkningen av Frank Sinatras My Way – ett mäktigt mötet i detta genreöverskridande fält.

29-30 juli, kan tilläggas, kommer Udo Dirkschneider med sitt band U.D.O. till Finspång och Skogsröjet. För alla metallälskare i Sverige är det en unik chans.

 

Mikael Rasmussen


Mikael Rasmussen alias Artist Razz är kulturskribent på Nya Dagbladet. Emellanåt uppträder han även själv där han blandar munspel och poesi.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.