Tvååring blir yngsta medlem i Mensa

publicerad 1 december 2023
- av Sofie Persson
Isla med sin katt Booger.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vid två års ålder har Isla med sin höga intelligens blivit den yngsta medlemmen i Mensa någonsin. Hon visade tidigt tecken på exceptionell begåvning genom att lära sig alfabetet vid ett års ålder och utvecklade sedan förmågan att stava och läsa året efter.

Islas föräldrar märkte redan när de tog hem henne från sjukhuset att hon hade mycket fokuserad uppmärksamhet, men det var när hon började lära sig saker man förstod att flickan var begåvad. Redan vid ett års ålder började Isla lära sig färger, nummer och även alfabetet.

Vid sju månaders ålder kunde hon peka ut vissa saker ur bilderböcker när hon blev tillfrågad, berättar fadern Jason McNabb.

När hon fyllde två år fick hon en skrivtavla av sin faster. Fadern skrev ordet “röd” på den och Isla kunde läsa ordet. De fortsatte med andra ord som “gul” och “katt”, flickan kunde läsa alla ord. Isla tog också för vana att stava ord runt om i hemmet med sina bokstavsklossar. Där kunde föräldrarna hitta exempelvis ordet “stol” stavat med klossarna vid en stol. Det var då modern, Amanda, föreslog att de skulle testa Islas intelligens.

Psykologen som testade Isla är specialiserad på begåvade barn, säger Jason. Han sade att han vanligtvis inte testar barn så unga som två år men gjorde ett undantag efter att ha hört talas om hennes talanger.

Smartaste procenten

Isla nådde ett poängtal som placerade henne i den översta procenten av befolkningen för intelligens inom sin ålder, vilket kvalificerade flickan för medlemskap i Mensa.

Mensa, världens största och äldsta sällskap för personer med hög IQ, är en ideell organisation som välkomnar individer som når eller överstiger den 98:e percentilen på ett standardiserat IQ-test.

I juni 2022, när hon var två år, blev hon medlem i organisationen, skriver Guinness World Record. Det gör henne till den yngsta kvinnliga medlemmen i organisationen. Föräldrarna menar att fördelen med Mensa är att träffa andra föräldrar till begåvade barn.

Den största fördelen med Mensa är gemenskapen, säger fadern.

Idag är Isla tre år och går på förskola. Föräldrarna är stolta över sin dotter och hoppas kunna få en individuell studieplan för sin dotter så att hon kan börja skolan tidigare.

–  Det är fantastiskt att se henne uppnå så mycket på bara tre år, säger Jason.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!