Tonåring först att “klara” Tetris

publicerad 4 januari 2024
- av Sofie Persson
Willis Gibson säger sig vara "extremt uppspelt" över sin insats.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


13-årige Willis ”Blue Scuti” Gibson blir först i världen att “klara ut” spelet Tetris. 13-åringen lyckades nå nivå 157, vilket ledde till att spelet kraschade.

Spelet Tetris går ut på att man ska förhindra ett oändligt antal olikformade block från att staplas på hög över skärmen. Det skapades av Aleksej Pazjitnov och kom ut första gången i juni 1984. Spelet har utvecklats så att spelare inte ska kunna klara ut det, men det har inte hindrat spelare från att försöka övervinna det populära spelet.

NES-versionen av Tetris är det som ofta används i turneringar och världsrekordförsök. Amerikanen Thor Aackerlund uppfann 2011 en teknik som han kallade ”hypertapping”, vilken går ut på att spänna biceps tills underarmen vibrerar så snabbt att det går att trycka på styrkorset fler än tio gånger per sekund, vilket gör det möjligt att flytta brickorna i sidled utan att fastna i den vanliga animationen.

Christopher ”Cheez” Martinez kom 2020 på en en ännu effektivare teknik som är mindre påfrestande på kroppen. Genom att hålla ett finger på styrkorset och sedan trumma på baksidan av kontrollen med den andra handens fingrar går det att komma upp i 30 tryck per sekund, och spelare har de senaste tre åren kommit högre och högre upp i nivåerna.

Nivå 157

Nu har den amerikanske tonåringen Willis ”Blue Scuti” Gibson blivit först att “klara ut” spelet, rapporterar Techspot. 13-åringen lyckades nå nivå 157, vilket ledde till att spelet till slut kraschade. Han hade då lyckats få ofattbara 6 850 560 poäng. Gibson har tävlat i Tetris sedan 2021 och ses idag som en av de ledande spelarna i USA. Han säger själv att han är är ”extremt uppspelt” över händelsen.

 

I teorin ska det gå att spela till nivå 255 innan spelet rullar över på nivå 0 igen, men ingen människa har lyckats klara det. Däremot har AI-spelare lyckats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!