Tittarkollaps för statstelevisionens dragserie

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 24 april 2023
- av Jan Sundstedt
Admira Thunderpussy vann 100 000 kronor.

I finalen av skattefinansierade SVT:s serie med dragshowartister var det till slut “Admira Thunderpussy” som vann 100 000 kronor och ett löfte om att få uppträda på ”Allsång i Skansen”.

Delgarna fick i finalen bland annat framföra låten ”Every queen” och juryn menade att det var Admira Thunderpussys ”makalösa talang” som gjorde honom till segrare.

– Jag hade rätt. Rösten inom mig har alltid sagt att det här borde du göra Adam, skit i vad alla andra säger och vill, kommenterade Admira, som egentligen heter Adam. Admira brast efter segern ut i gråt och uppmanade tittarna att ”don’t be a pussy – be a Thunderpussy!”

Hela 700 000 svenskar tittade på det första programmet, siffror som därefter rasat till mellan 140- och 180 000 per avsnitt.

– Uppenbarligen har inte tittarna riktigt varit beredda att ge det chansen – jag tycker det är jättetråkigt, beklagar sig programchefen Christina Hill som påpekar att man från statstelevisionens sida trots detta inte har ”avskrivit” framtida säsonger.

Hon uttrycker själv osäkerhet kring varför svenska tittare är måttligt intresserade av att titta på dragartister men spekulerar i huruvida genren är för smal, att tittarna inte känner igen sig i jargongen eller att ”samhällsklimatet i Sverige har ändrats”.

– Vi lanserade formatet i en tid där drag plötsligt hade fått någon sorts politiska konnotationer. Vi fick svara på frågor om det var så att vi hade beställt programmet som ett svar på den diskussion som fanns kring biblioteks-dragen. Det kan vara så att det har blivit politiskt färgat på ett lite olyckligt sätt, säger Hill.

En betydande del av kritiken har handlat om dragartisternas vulgära framtoning och att det är direkt olämpligt att skattefinansierade SVT lägger pengar på denna typ av program.

Sedan tidigare har också fenomenet ”Drag Show Story Hour” fått mycket skarp kritik – ett evenemang där dragartister bokats in på framför allt kommunala bibliotek för att läsa sagor för små barn. Även i dessa fall har kritiken riktats mot det tveksamma i att låta skattepengar finansiera dylikt och att det de tydligt sexualiserade artisterna ägnar sig åt inte passar att ha i barnaktiviteter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!