Superpopulära spelprofilen Dr DisRespect bannad från Twitch – talade om 5G och David Icke

publicerad 30 juni 2020
- av Markus Andersson
Dr DisRespect.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Dr DisRespect har varit en av de största spelprofilerna på strömningsplattformen Twitch med miljontals följare och ett nytecknat kontrakt värt mångmiljonbelopp. Nu har han plötsligt blivit utslängd från plattformen i ett hastigt agerande från det Amazon-ägda företaget som inte velat förklara för varken stjärnan själv eller allmänheten varför så skett och enligt källor är avstängningen permanent samtidigt som han skurits av från miljoner följare runt om i världen. Fans spekulerar om att politiskt känsliga utspel kan ligga bakom avstängningen av spelstjärnan.

Dr DisRespect eller Herschel “Guy” Beahm som han egentligen heter hade över 4,39 miljoner följare på Twitch och över 180 miljoner visningar på sina klipp. Även på Youtube har han varit mycket populär bland spelintresserade med över 125 miljoner visningar. Han har främst fokuserat på spel av Battle Royale-typ, såsom Playerunknown Battlegrounds, där överlevnad, upptäckande, resurssamlande och strid står i fokus.

Nu, bara tre månader efter att han tecknat ett flerårigt kontrakt med Twitch, enligt bedömare värt miljontals dollar så har han utan förvarning stängts av från plattformen – och han vet inte själv varför.

I ett uttalande till Metro säger ansvariga för Twitch att det ingår i deras arbete att ta till åtgärder när det inkommit bevis om att en streamer bryter mot plattformens riktlinjer, och att detta gäller alla streamers på Twitch oavsett status. Exakt hur Dr DisRespect brutit mot reglerna vill man dock inte berätta.

Noterbart är att Dr DisRespect i sin allra sista sändning innan avstängningen lyfte fram konspirationsteoretikern David Icke, berättade att han tittat på en dokumentär av denne och att hans flickvän köpt en av Ickes böcker som han ser fram emot att läsa. Han säger även att han gillar tanken på att människor måste ”vakna upp” och att Ickes tankar är upplysande.

Under den sista sändningen får Dr DisRespect också ett meddelande och ser märkbart tagen ut efter att ha läst detta, det framgår dock inte om meddelandet har något att göra med själva avstängningen.

– Livet är tufft just nu men vi kommer att ta oss igenom det här. Helvete…, utbrister han i slutet av sändningen.

Twitch har inte meddelat mig om de specifika anledningarna bakom sitt beslut. Stadiga handskakningar till alla för deras stöd i denna svåra tid”, kommenterar DisRespect på Twitter och vidhåller att han inte vet varför han blivit avstängd eller vad han har gjort.

 

Källor uppger dock att avstängningen är permanent och att det inte handlar varken om upphovsrättsbrott för ”lånad” musik eller att Dr DisRespect ska ha begått något brott och att det skulle vara därför Twitch vill dumpa honom. Dr DisRespect ska vara ostraffad och har inte ens varit misstänkt för brott i området där han bor, konstaterar en journalist.

Något annat som vittnar om att avstängningen är permanent är att prenumeranter har fått sina inbetalningar återbetalade. Det ryktas dessutom om att även röstmeddelandetjänsten Discord funderar på att stänga av Dr DisRespect.

Flera personer har pekat på att det mycket väl kan vara stjärnans delande av teorier kring 5G-nätets koppling till coronavirusutbrottet som kan ha lett till hans avstängning. Dr DisRespect delade i maj ett videoklipp där dr Thomas Cowan menar att 5G-strålningen är mycket farlig och kan kopplas till coronapandemin, något som kan ha varit ett skäl till att Dr DisRespect stängts av.

Spelprofilen har också uttryckt sitt stöd för att samhället ska öppnas upp igen, att paniken kring coronapandemin är osaklig och att sjukhusen inte alls är överbelagda, något som tidigare påståtts.

– Låt oss bara vara robotar och säga Ja herrn, vi gör allting ni ber oss om, regeringen, herrn. Låt oss lyssna på experterna, och ja, jag vet inte, återigen måste jag bita mig i tungan, sade profilen i ett klipp.

Om man tillåts spekulera lite, så sker detta i vågen av en metoo som pågått inom streaming- och e-sportvärlden den senaste veckan, det vore konstigt att tappa sina sponsorer, bli av med sitt Twitch-konto, få alla sina emotes borttagna, och att människor får sina subs återbetalda om det inte vore något väldigt allvarligt”, skriver en användare på FZ och lyfter fram just hur Dr DisRespect tidigare valt att tala om kontroversiella ämnen på sin plattform.

I skrivande stund är det alltså fortfarande oklart varför den populäre spelprofilen har stängts av och på sociala medier är många förbryllade över att Twitch väljer att dumpa honom så snart efter att ha tecknat ett lukrativt kontrakt. Att man inte går ut med skälen till avstängningen föder bara mer spekulationer och vilda gissningar, menar man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!