Stor ilska när Jussi Björling-museum stängs

publicerad 9 januari 2021
- av Isac Boman
Jussi Björling-museet i Borlänge.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I slutet av november meddelade Borlänge kommun att Jussi Björling-museet skulle läggas ner vid årsskiftet och motiverade detta med att besökarantalet sjunkit kraftigt. Beskedet fick kulturintresserade att rasa och snabbt startades ett upprop för att antingen behålla museet eller bygga ett nytt i Stockholm.

Jussi Björling var en legendarisk konsert- och operasångare (tenor) och ses allmänt som en av Sveriges största artister någonsin. Hans musik spelas fortfarande frekvent under svenska högtider, trots att det var över 60 år sedan han dog.

Borlänges kultur- och fritidsnämnd beslutade dock i november att muséet till hans ära skulle läggas ner permanent eftersom det hade för få besökare, något som fick Jussi Björlingsällskapet och Kungliga Operans Solistklubb att organisera ett upprop mot nedstängningen.

– Jag tillsammans med en hel rad svenska operasångare är ju väldigt upprörda över det här. Jussi Björling är våran i särklass största sångare genom alla tider. Därför är det sorgligt att man från Borlänge kommun inte förstår hans storhet, förklarar operasångaren Anna Larsson för skattefinansierade SVT.

I skrivande stund har drygt 700 personer undertecknat uppropet och man hoppas att man kan få Borlänge kommun på andra tankar.

Man ställer sig också frågande till vad som kommer att hända med den omfattande utställningen och samlingen av affischer, cd-skivor, videofilmer och annat relaterat till Jussi Björling, om museet helt läggs ner. Borlänge kommun har svarat att man kan tänka sig att en del av samlingen får vara kvar på kommunens bibliotek.

– Han är inte bara Dalarnas stora man. Han är hela Sveriges stolthet. Jag tycker det är väldigt olyckligt om samlingen hamnar i en hörna på ett bibliotek i Borlänge, konstaterar Anna Larsson.

Som alternativ till museet i Borlänge kan Jussi Björlingsällskapet och övriga undertecknare tänka sig att ett nytt museum byggs i Stockholm istället, för att på så sätt också locka fler kulturintresserade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!