Staty av Vladimir den helige avtäckt i Moskva

publicerad 7 november 2016
https://www.youtube.com/watch?v=mXBBP1fffnw

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under den nationella enhetsdagen i Ryssland på fredagen avtäcktes en staty av Vladimir den helige, storfursten som spred kristendomen i Östeuropa.

Den 17,5 meter höga statyn av Vladimir den helige stärker den ryska nationens band till den ortodoxa kyrkan, enligt Rysslands president Vladimir Putin, som talade vid en ceremoni på Borovitskajatorget utanför Kreml i Moskva under den nationella enhetsdagen.

– Det är idag våran plikt att gemensamt stå upp mot moderna utmaningar och hot, att förlita oss på de ovärderliga traditionerna och enigheten för att trygga en fortsättning av vår tusenåriga historia, sade Putin under sitt tal.

Under ceremonin deltog utöver president Putin även premiärminister Dmitrij Medvedev och den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill av Moskva, rapporterar RT.

Vladimir den helige var storfurste i Kievriket på 900- och 1000-talet och ses idag som den andlige grundaren till dagens Ryssland. Han anses även vara den enskilt viktigaste personen för spridandet av den ortodoxa kristendomen i Östeuropa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!