Statligt Twitterkonto sprider historierevisionism

publicerad 5 maj 2018
- av Alexander Almqvist
Köttbullar, som är en rätt från Turkiet enligt Svenska institutets Twitterkonto

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det statliga Twitterkontot Sweden.se spred nyligen falsk information om köttbullarnas ursprung. Enligt Twitterkontot, som drivs av Svenska institutet (SI), kommer köttbullarna ursprungligen från Turkiet, trots att det är ett helt felaktigt påstående.

Svenska institutet är en statlig myndighet som sorterar under Utrikesdepartementet och har i uppdrag att “uppdrag att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige”.

Myndigheten driver bland annat Twitterkontot Sweden.se, som nyligen hamnat i blåsväder sedan de twittrat ut en bild på köttbullar med texten: “Svenska köttbullar baseras egentligen på ett recept som kung Karl XII tog med sig hem från Turkiet i början av 1700-talet. Låt oss hålla oss till fakta!”.

Men påståendet är falskt enligt flera gastronomihistoriska experter, däribland den folkkäre Edward Blom. Richard Tellström, docent i måltidskunskap, säger att det skulle vara en “historisk sensation” om påstående stämde.

– Nej det här är fabricerat på något sätt. Har de någon källa som knyter Karl XII till köttbullar är det en historisk sensation, säger Tellström till SvD.

NyD valde att fråga ut Svenska institutet, som svarade genom Oliver Grassman, kring varför kontot sprider historierevisionism.

Flera experter hävdar att påståendet om att köttbullarna kom från Turkiet är en ren myt. Vad har ni för kommentarer kring det?
Vi har förstått att vår köttbullens ursprung är mer komplex än vad vi gav uttryck för i vårt inlägg. Denna gång var vi lite väl snabba med att dra slutsatser utan att ha ordentligt på fötterna, vilket vi naturligtvis beklagar.”

Vad var syftet med inlägget från första början?
Syftet med tweeten var att, med glimten i ögat, förmedla att typiskt svenska maträtter i själva verket inte alltid är så svenska. Och att vår matkultur, liksom matkulturer över lag, i regel influeras av andra länders kulturer.”

Varför ligger inlägget, i skrivande stund, kvar på Twitter?
Vi har under dagen retweetat inlägget med tillägget att vår kulinariska historia är mer komplex än det vi först skrev.”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!