Sommartips från redaktionen

publicerad 25 juni 2022
- av Sofie Persson
Tv: Garpes vänner i Gamleby. Th: Classic Car Week i Rättvik.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu är sommaren och semestertiderna här, men vad ska man hitta på om plånboken sviker i dessa tider av prishöjningar? NyD har spanat in några roliga och billiga tips på sommaraktiviteter.

Många är vi som säkerligen känner att det ska bli skönt med ett litet avbrott från vardagen och för första gången på två år en sommar helt fri från coronarestriktionernas långa skugga. Särskilt i dessa svårare ekonomiska tider är det däremot långtifrån självklart att alla har en stor semesterbudget att röra sig med. Det behöver dock inte innebära att man inte kan göra något i sommar och Nya Dagbladet vill därför tipsa om några gratis, eller billiga, aktiviteter man kan hitta på i vårt avlånga land.

Fest och musik

Trästockfestivalen anordnas i Skellefteå i slutet av juli. Festligt blir det också när Rättvik under vecka 31 tas över av cruising-entusiaster med Classic Car Week. Flera evenemang kostar i inträde men ett besök till staden under just denna vecka är i sig självt något speciellt att uppleva och kostar inget.

Har man vägarna förbi Lund så förvandlas staden till ett enda, till största del gratis, evenemang med bland annat konserter, dans och två stora stadsdelsfester under sommaren.

För den som är lite svag för sommarplågor och annan populärmusik kommer också RIX FM:s gratis-festivaler till Kalmar och Sundsvall.

Upplev Sveriges natur

Många glömmer ibland bort vilken storslagen natur som finns i Sverige.

Är man äventyrlig kan man ta sig upp till fjällen och ställa sig på landets högsta topp Kebnekaise, eller så kan man besöka ett mindre högt berg med en spännande historia som exempelvis Hårgaberget i Bollnäs kommun.

De höjdrädda kan istället leta sig nedåt i jorden och besöka några av Sveriges fängslande grottor som exempelvis Trollegater i Östergötland (där det sägs bo ett troll) eller Gylterudsgrottan i Värmland. En vacker sjö som Virihávrre i Jokkmokk eller den geologiskt annorlunda sjön Gröntjärn i Ljusdal kan annars vara värt ett besök.

Strax utanför Rättvik ligger Styggforsen, ett mycket speciellt naturreservat med geologiskt vacker utsikt och ett dånande vattenfall. Inte alltför långt bort ligger även Njupeskär, som har Sveriges högsta vattenfall på 125 meter. Vill man ha mer av trevlig skogsvandring kan man med fördel spana in någon av Sveriges alla nationalparker som du kan finna här.

Roligt för barnen

4H-gårdarna lär barnen om djur och natur enligt devisen “lära genom att göra”. 4H-gårdar ska i regel vara gratis, däremot finns det ofta lokala bondgårdar som har öppet för allmänheten och kan då kosta en liten slant i inträde. I Göteborg finns även Barnens Zoo i Slottsskogen som är gratis.

I Malmö kan barnen utan kostnad prova på livet som riddare i Robin Hoods träningsläger.

Ett annat tips är att lämna surfplattorna hemma och ta med barnen till det lokala biblioteket och låna några roliga barnböcker att läsa ute i sommarvädret. Regnar det kan det också ofta vara trevligt att tillbringa tid på barnavdelningen. Flera bibliotek anordnar också aktiviteter för barn.

Är vädret riktigt blött kan ett museum vara roligt för barnen. Exempelvis anordnar Historiska Muséet “Viking för en dag” där barn kan testa vikingalivet gratis och på Nationalmuséet kan barnen testa att skapa med lera.

Oavsett i vilken stad man befinner sig kan det vara läge att kolla in vad det finns för lekplatser. I Malmö finns exempelvis så kallade “temalekplatser” där man riktat in sig bland annat på sagovärlden, rymden och djungeln.

Res i tiden

I Gamla Linköping kan man uppleva hur människor levde förr i tiden, speciellt under sommaren kommer staden till liv och fylls med olika gratis-aktiviteter i äldre anda.

Varför inte besöka en medeltidsmarknad? Hova Riddarvecka anordnas exempelvis 9-17 juli, där det finns gratis-aktiviteter, och Laxöns medeltidsdagar i Älvkarleby kommun går av stapeln under 27-28 augusti.

Tilläggas kan att Sverige är rikt på fornminnen, som till exempel Askeberga skeppssättning i Skövde eller kanske en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer i Gamla Uppsala.

Konst och kultur

I Sverige finns en hel del speciella kyrkor som är värda ett besök. I Trönö i Söderhamns kommun finns exempelvis Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka och i Själevad finns vad svenskarna två gånger röstat fram som “Sveriges vackraste kyrka”.

Framlidne Lars Vilks konstverk Nimis finns att beskåda i Skåne och har man vägarna förbi Gamleby i Kalmar kan man passa på att ta en konstpromenad och bland annat besöka Garpes vänner i Trollskogen.

Är man sugen att se på film i finvädret anordnar Big Crowd Factory så kallade “utomhusbiofestivaler” bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö under sommaren där man kan ta del av både musik och film helt gratis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!