Skådespelerskan Stina Rautelin är död

publicerad 28 april 2023
- av Redaktionen
Stina Rautelin spelade rollen som kaptenen Andrea Melin i ”Rederiet”.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den finlandssvenska skådespelerskan Stina Rautelin avled under onsdagen vid 59 års ålder. Rautelin är främst känd för sina roller som Andrea Melin i “Rederiet” och kriminalpolisen Lena Klingström i “Beck”-filmerna.

“Svenska Teaterns kolleger och goda vänner delar sorgen och saknaden efter den alltid så glada Stina. Tack för allt!”, skriver Svenska Teatern i Helsingfors.

Stina Rautelin anställdes på Svenska Teatern 1987 och arbetade där fram till 1995. Hon gjorde stor succé som Pippi Långstrump och utmärkte sig i klassiker som Anna Karenina, Tre Systrar, Faust, Den girige, Den tatuerade rosen, Trettondagsafton, En dåres försvarstal och Swedenhielms. Hon spelade även musikalen “Oliver!” i rollen som Nancy.

Efter flytten till Sverige blev Rautelin rikskänd genom TV-serien “Rederiet” och “Beck”-filmerna, där hon medverkade i totalt 16 filmer tillsammans med Peter Haber. Han sörjer sin tidigare kollega och vän:

Jag är i chock. Det var en kär och nära kollega. En fantastiskt duktig skådespelerska. Jag tycker det är en stor förlust.

Stina Rautelin har även spelat flera fina roller på Stockholms stadsteater, som Körsbärsträdgården, En månad på landet, Erik XIV och Allt eller Inget. På senare år medverkade hon i filmerna “Isprinsessan” och “Predikanten” efter Camilla Läckbergs kriminalromaner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!