Sjöfartsmuseet Akvariet blir årets museum

publicerad 24 april 2024
- av Sofie Persson
Museets utställningar tittar närmare på relationen mellan havet och människan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg har vunnit utmärkelsen Årets museum. Juryn motiverar beslutet med att museet bland annat är nytänkande och bedriver en “mångfacetterade verksamhet i gränslandet mellan kultur och natur”.

“Årets museum” har de senaste 28 åren årligen delats ut genom Sveriges Museer och Svenska ICOM. Syftet beskrivs vara att “uppmärksamma utmärkt museiarbete och att inspirera andra museer genom att uppvisa mod, kreativitet och spets“.

I år får Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg utmärkelsen, skriver man i ett pressmeddelande. Juryns motivering är bland annat att man gjort en omfattande och “flerårig förvandlingsprocess” där man uppdaterat både byggnad och innehåll från grunden, vilket resulterat i en ny “mångfacetterad besöksupplevelse”.

Det insiktsfulla målgruppsarbetet och modet att tänka nytt, parat med forskning och uppsökande verksamhet i gränslandet mellan kultur och natur, har resulterat i en värdeskapande korsbefruktning. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet“, skriver juryn.

Havet och människan

Beslutet att påbörja byggandet av Sjöfartsmuseet Akvariet togs redan 1913 genom den Nautiska föreningen och invigdes den 14 juli 1933. Utställningarna tittar närmare på relationen mellan havet och människan över tid, där det också finns exempelvis diverse barnaktiviteter, stadsturer och även båtturer.

Priset, som är en glasskulptur designad av Bertil Vallien, delades ut under museernas vårmöte i Karlstad under tisdagen. Över 30 förslag på museum skickades in, och bland finalisterna fanns även Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!