Satirtecknaren Hans Lindström död

publicerad 25 januari 2021
- av Per Nordin
Lindström blev populär med sin dräpande satir.

Hans Lindström vågade med sin dräpande satir skämta om politiskt inkorrekta ämnen som massinvandring, mångkultur, islam och maktmissbruk, nu har han avlidit – 71 år gammal.

Lindströms satir- och skämtteckningar publicerades i en rad tidningar, bland annat Dagens Nyheter, Arbetet, Hemmets veckotidning, Hundsport och Uti vår hage men under de sista åren främst på den egna hemsidan Bonton.se.

På senare år började Lindström allt rikta sin satir och humor mot det moderna samhället, mot mångkulturen, vuxna ensamkommande ”flyktingbarn”, islamistisk extremism, förortsvåld, ökad fattigdom bland äldre och andra destruktiva företeelser och missförhållanden som Lindström belyste på ett absurt och överdrivet sätt.


Annonser:


Han lämnade jordelivet på samma sätt han kom, med papper och penna i handen. Att teckna var hans terapi. Att få andra att skratta åt livets vansinne var hans liv. Nu finns han inte längre, men hans teckningar och vår kärlek till honom lever för evigt”, skriver hans familj i ett meddelande på hemsidan.

Lindström började sin karriär som industriarbetare, betongarbetare, sjukvårdsbiträde och truckförare innan han 1980 utbildade sig i Växjö till ämneslärare och därefter blev filosofie doktor vid Lunds universitet. Utöver de ovan nämnde tidningarna så publicerades hans satirteckningar också i ett 20-tal separata seriealbum.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.