Sara Kulturhus vinner Träpriset 2024

publicerad 25 mars 2024
- av Sofie Persson
Kulturhuset invigdes 2021 och är uppkallat efter författarinnan Sara Lidman.

Sara Kulturhus i Skellefteå vinner arkitekturtävlingen Träpriset. Byggnaden beskrivs som en naturlig mötesplats som “kombinerar stadens rika trätradition med modern ingenjörskonst“.

Arkitekturpriset delas ut vart fjärde år till ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige där man använt trä. Det kan exempelvis vara hus, broar eller anläggningar. Priset har delats ut av Svenskt Trä sedan 1967.

Inför årets tävling fick man in 145 bidrag där juryn besökte ett 40-tal byggnader. Av dessa nominerades 12 träbyggnader och under torsdagskvällen direktsändes Träprisgalan där man också avslöjade årets vinnare.

Jag känner stor glädje och vill verkligen gratulera Sara Kulturhus och upphovspersonerna. Om jag skulle sätta ett ord på årets Träpris så är det framtidstro. Vi har förnyat Träprisets kommersiella form och tagit position för framtiden. Sara Kulturhus spänner bågen och inspirerar hela världen till den hållbara omställning vi behöver och som kommande generationer är så beroende av, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

“Otroligt hedrade”

Sara Kulturhus har 20 våningar, vilket gör det till en av världens högsta träbyggnader, det ligger mitt i centrala Skellefteå och träet i byggnaden kommer från närliggande skogar.

Vi är otroligt hedrade och glada för att ha vunnit Träpriset 2024. Vi vill tacka våra modiga beställare som vågade satsa på hållbart byggande för framtiden, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius ansvariga arkitekter för Sara Kulturhus vid White Arkitekter.

Bland de andra finalisterna ingick bland annat Library House, som är ett enbostadshus i Bollnäs, Nodi, ett kontorshus i Göteborg samt Cederhusen, ett lägenhetshus i Stockholm.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!