Richard Dreyfuss: Hollywoods inkludering får mig att kräkas

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 11 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Richard Dreyfuss har inte mycket till övers för Oscarsakademins inkluderings- och mångfaldskrav.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hollywoods nya standarder för så kallad “mångfaldsinkludering” är “ogenomtänkta” och “nedlåtande”, deklarerade den Oscars-belönade skådespelaren Richard Dreyfuss häromdagen i samband med en tv-intervju. Dreyfuss uttryckte i talande ordalag att de nya kriterierna får honom “att kräkas”.

Under en intervju i amerikanska talkshow-programmet Firing Line, diskuterade Dreyfuss, för allmänheten kanske främst känd för sin roll som Matt Hooper i JAWS (Hajen), bland övrigt vad han kallade USA:s “samhällskunskapskris”.

I intervjun tar han tydlig ställning mot Akademins senaste regler för “mångfaldsinkludering”. Ett regelverk som kommer att kräva att filmer ska uppfylla vissa kriterier i de olika kategorierna, som till exempel bästa film. Planen är att det nya regelverket ska träda i kraft från och med den 96:e Oscarsgalan nästa år.

På frågan om vad han anser om de nya normerna uttryckte Oscarsvinnaren, som poängterade att han “verkligen älskar att vara amerikan”, sin förfäran.

De får mig att spy! utbrast han.

Dreyfuss utvecklade därefter sitt resonemang med att “konst inte bör styras av det senaste moraliska modet”. Han påpekade också att man inte kan lagstifta om huruvida någon riskerar att uppfatta sig själv eller andra som förolämpad eller “kränkt”.

Vad är det vi riskerar? Riskerar vi verkligen att såra människors känslor? Det kan man inte lagstifta om. Man måste låta livet vara (just) livet.

Man säger (härmed) att vi är så bräckliga och sköra att vi inte klarar av att få våra känslor kränkta. Tydligen måste vi förebygga att våra egna samt våra barns känslor riskerar att bli kränkta. Konsekvensen blir att vi inte vet hur vi ska stå upp och slå mobbaren i ansiktet.

Richard Stephen Dreyfuss, f. 1947, är en prisbelönt amerikansk skådespelare. Han känns främst igen från populära och kritikerrosade filmer under perioden 1973 till 1995. Ett urval är: American Graffiti (1973), JAWS (1975), Close Encounters of the Third Kind (1977), The Goodbye Girl (1977), Stand by Me (1986), Stakeout (1987), Always (1989), What About Bob? (1991) och Mr Holland's Opus (1995).

Dreyfuss vann 1977 en Oscar i kategorin Bästa Manliga Skådespelare för The Goodbye Girl - vid tiden den yngste vinnaren någonsin, 30 år. Han nominerades i samma kategori år 1995, för Mr Holland's Opus. Han har även vunnit en Golden Globe Award, en BAFTA Award och nominerades 2002 till två Screen Actor's Guild Awards för sin roll som före detta utrikesminister Alexander Haig i Showtime Networks ensemblefilm The Day Reagan Was Shot.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!