Regissören Ivan Reitman avliden

publicerad 17 februari 2022
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den inflytelserike regissören och producenten bakom välkända komedier som Deltagänget, Lumparkompisar och Ghostbusters har avlidit. Ivan Reitman blev 75 år.

Reitman föddes den 27 oktober, 1946 i Komarmo, Tjeckoslovakien. Hans far ägde där landets största vinägerfabrik. När kommunistregimen efter kriget började fängsla oliktänkande bestämde sig familjen för att fly landet, Ivan Reitman var då endast fyra år. Den riskfyllda färden tog familjen västerut, med första anhalt Wien. Färden gick bland annat via ett lastutrymme på en flodpråm.

Jag minns blixtar av scener, sa Reitman till AP 1979, enligt nyhetssajten Breitbart. Senare i livet berättade mina föräldrar för mig om hur de gav mig sömntabletter, så att jag inte skulle göra något väsen av mig. Jag var så knockad att jag låg med öppna ögon. Mina föräldrar trodde att jag var död.

Familjen Reitman slog sig ner i Toronto, Kanada. Sonen Ivan visade där tidigt intresse för underhållningsbranschen. Han startade en dockteater, underhöll på sommarläger samt uppträdde på kaféer med en folkmusikgrupp. Han studerade musik och drama vid McMaster University i Hamilton, Ontario, och började där att göra kortfilmer som drog till sig modest, men likväl viss uppmärksamhet.

Med några vänner och 12 000 dollar regisserade och producerade Reitman lågbudgetfilmen Cannibal Girls. Filmen bidrog senare till att han kom att ansvara för produktionen av TV-revyn Greed, med bland annat Dan Aykroyd i ensemblen. Detta ledde i sin tur till genombrottet både för honom själv och för den ene och äldre av bröderna Belushi (John) med den numera klassiska komedin Deltagänget.

Med filmer som Lumparkompisar, Twins, Kindergarten Cop, Dave och självfallet megahitsen Ghostbusters och Ghostbusters II, blev Reitman mannen att gå till om man som filmbolagsmogul önskade sig en framgångsrik komedi.

Ivan Reitman saktade ner som regissör efter den småsura Sex Dagar, Sju Nätter. Endast fyra långfilmer skulle följa. Däremot fortsatte han att producera filmer som bland annat Ghostbusters: Afterlife från 2021, där hans son Jason var regissör.

På frågan om varför originalet från 1984 fortsatte att fascinera, sa Reitman till AP att det var svårt att sätta fingret på exakt vad.

Jag har alltid haft en slags uppriktig inställning till komedin. Jag tog det på allvar även om den var en blandning av skräckfilm och komedi. Jag kände att jag var tvungen att hantera det på ett realistiskt och ärligt sätt.

Ivan Reitman uppges ha avlidit i sömnen i sitt hem i Kalifornien. Han blev 75 år gammal och lämnar efter sig sin hustru, tre barn samt barnbarn.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!