Rapfenomenet Tom MacDonald rör om i grytan

publicerad 20 oktober 2022
- av Sofie Persson
MacDonald i den nya videon för hiten "Sheeple".

Musikartisten Tom MacDonald vågar säga som det är i sina låtar, trots att det går mot de etablerade normerna och utmanar den politiska korrektheten. Trots rådande “cancelkultur” har rapparen nått stora framgångar med sin musik och släppte förra veckan låten “Sheeple” som redan har över tre miljoner visningar på Youtube.

Tom MacDonald föddes 1988 i Kanada och började med musik som 18-åring. Han var också professionell brottare under en period och kallade sig Allstar. Tidigt i sin karriär influerades MacDonald en hel del av andra rappare och skrev flera låtar som handlade om fest, sex, droger och pengar. Något som vid den tiden var en stor del av hans liv, berättar han i en intervju i Newsmax från oktober i år.

Alkoholen präglade hans liv och det var också det låtarna handlade om men 2017 bröt artisten ihop totalt på grund av alkoholmissbruket. MacDonald slutade göra musik och beskriver hela sammanbrottet som en stor ögonöppnare. När han senare skulle börja göra musik igen var han nykter, hade andra värderingar och visste att den skulle bli annorlunda. Det var sedan låten “Dear Rappers”, som släpptes 2018, som skulle bli artistens genombrott.

“Dear Rappers” är en rejäl känga till rappindustrin och dess musiker där artisten menar att rappare blivit “förblindade av pengar, dyra bilar och kvinnor”. Låtarna som följde handlar om viktiga ämnen inom bland annat politik, samhälle och den tystnadskultur som råder.

Jag började göra musik om saker jag verkligen brydde mig om. Saker som är relevanta för mig som inspirerar till positiv förändring, säger McDonald i intervjun med Newsmax.

 

Artistens låtar faller inte inom mallen för vad som är “tillåtet” att spelas på radio eller sändas i mainstreammedia, men trots detta har MacDonald redan upplevt en stor grad av framgång. År 2021 släppte han låten “Fake Woke” och hamnade på plats 96 på Billboard Hot 100 i USA. På Youtube har låten över 30 miljoner visningar. Samma år släppte han också låten “Snowflakes” som hamnade på nummer 71 på samma lista och som har över 20 miljoner visningar på Youtube. Artisten har i skrivande stund 3,3 miljoner följare på Youtube.

MacDonald vittnar samtidigt att han vid flera tillfällen drabbats av den så kallade “cancelkulturen”, men då han producerar allt själv är det svårare att frysa ut honom eftersom han inte har med andra större musikbolag eller liknande att göra.

Grammys, röda matten och sådant är häftigt, men att kunna ha total kreativ frihet och vara sann mot mig själv är mycket häftigare, konstaterar han själv.

Tidigare i år släppte MacDonald ett album där låten “New World Order”, som han gjort tillsammans med artisten Adam Calhoun, fanns med. Den låten hamnade på fjärde eller femte plats under “populärt” på Youtube, berättar MacDonald, som var något osäker på exakt placering. I musikvideon kunde man se låtens placering men gick man däremot in på Youtubes sida, där man listar de mest populära videorna, kunde man se att nummer fyra eller fem var borttagna. Youtube censurerade med andra ord artistens populära låt.

Något som också följt McDonald i hans karriär är jämförelsen med Eminem, som också vågade bryta mönster och gjorde minst sagt annorlunda musik när han började. McDonald poängterar dock att Eminem har blivit som alla andra och inte är den artist han brukade vara. År 2021 köpte MacDonald Eminems originalmusik, “Stan’s Revenge”, och skapade sedan låten “Dear Slim” där han tar upp Eminems förvandling.

Förra veckan släppte MacDonald den nya låten “Sheeple” som bland annat handlar om dagens kontrollsamhälle, rasism, woke-kulturen och hur motsägelsefullt samhället faktiskt blivit. Han nämner även coronapolitiken och kommenterar den som han ser den.

Science been politicized, it’s easy to see
A mask became a symbol of which side you believe
But you’ll never cure a sickness ’til you cure all the greed
‘Cause the problem with our natural immunity is it’s free

 

I skrivande stund har den nya videon närmare 3,3 miljoner visningar och detta trots misstänkt shadow-banning i någon grad på plattformen.

MacDonald uppmanar fans och alla andra att våga tala ut om det man själv känner är viktigt.

Säg det. Ställ dig upp och våga tala ut. Det värsta som kan hända är att någon säger att du kommer att bli utfrusen. Då svarar du bara: Nej, det kommer jag inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!