Picassotavla såld för 1,5 miljarder kronor

publicerad 10 november 2023
- av Sofie Persson
Pablo Picassos målning ”Femme à la montre”.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pablo Picassos målning ”Femme à la montre” har sålts vid en auktion i New York för 139,3 miljoner dollar. Det är det näst högsta priset som någonsin betalts för en Picassotavla.

Den kubistiska målningen från 1932 beskrivs som ett av Picassos definierande verk och föreställer den franska konstnärinnan Marie-Thérèse Walter, som var en av Picassos älskarinnor och även musa under en period. Namnet på målningen kan översättas till “Kvinna med klocka”.

Enligt auktionshuset Sotheby’s, som sålde tavlan, är detta det näst högsta priset hittills för en tavla av Picasso och nästan 20 miljoner dollar mer än förväntat.

Min enda fråga är, borde uppskattningen av tavlans värde ha varit högre? säger Brooke Lampley, chef för global konst på Sothebys, efter budgivningen, enligt New York Times.

Enligt auktionshuset använde Picasso tavlan för att avslöja sin affär med Marie-Thérèse Walter för sin fru och omvärlden.

Prislappen motsvarar ungefär 1,5 miljarder svenska kronor.

Konstnärens fullständiga namn är Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso. Han föddes 25 oktober 1881 i Málaga, Andalusien.

Picasso är känd för att, tillsammans med Georges Braque, bland annat vara en av upphovsmännen till kubismen, vars huvudperiod räknas från 1907 till 1914.

Konstnären var gift två gånger, men hade ett antal affärer med kvinnor utanför äktenskapet och fick även barn med några av dem. Med Marie-Thérèse Walter fick han dottern Maya 1935 samtidigt som han var gift med ryska balettdansösen Olga Khokhlova.

Picasso avled 8 april 1973 i Mougins i Provence.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!