Kultur

Peruan blir först i världen att doktorera på inkaspråk

Roxana Quispe Collantes blir nu den första personen i världen som har doktorerat på inkaindianernas språk quechua.

Quispe Collantes avhandling handlade om peruansk och latinamerikansk litteratur med särskilt fokus på lokal poesi och lades fram vid San Marcos-universitet i Lima, rapporterar The Guardian.

– Jag hoppas att det kan bli ett föredöme för att uppvärdera språket igen och uppmuntra unga, särskilt kvinnor, att följa i mina fotspår, säger hon till tidningen.

Språket quechua talades i området runt Anderna sedan långt innan inkafolkets storhetstid och har i perioder varit förbjudet att använda i det offentliga rummet. Idag beräknas språket ha mellan 8 och 10 miljoner talare.

Quispe Collantes argumenterar vidare för att det gamla indianspråket är tillräckligt mångfacetterat och komplext för att kunna användas i akademiska sammanhang mer frekvent framöver.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!