Oliver Stone ska regissera Snowden-film

Den välkände regissören Oliver Stone planerar att regissera en film som kommer att handla om visselblåsaren Edward Snowden, som läckte dokument som bevisade den statliga massövervakningen runt om i världen.

publicerad 3 juni 2014
Oliver Stone och Edward Snowden

För nästan prick ett år sedan gick Edward Snowden från amerikansk agent till världskändis då han klev fram som mannen som hade läckt hemliga dokument som visade på hur främst amerikanska NSA spionerade på helt vanliga privatpersoner, efter uppgifter som främst publicerades i Washington Post och The Guardian, rapporterar den sistnämnda tidningen på nätet.

Sedan dess har han tvingats till landsflykt och åtnjuter för tillfället asyl i Ryssland eftersom han väntar på att få åtalas om han skulle återvända till USA.

Tidigare i år publicerade journalisten Luke Harding boken The Snowden Files som handlade om Snowden och det som kom att kallas för NSA-skandalen. Nu ska boken filmatiseras och det är välkände Oliver Stone som kommer att såväl skriva filmens manus som att regissera den.

Historien om Edward Snowden är helt extraordinär och de avslöjanden han fört fram i ljuset har för alltid förändrat vår förståelse och förhållande med regering och teknik. Vi är mycket glada över att få arbeta med Oliver Stone och Moritz Borman med filmen, säger Alan Rusbridger, chefredaktör på The Guardian.

Oliver Stone är en av världens främsta filmregissörer och är flerfaldigt Oscarsbelönad. Han har bland annat regisserat filmer som Plutonen (1986), Född den fjärde juli (1989) och JFK (1991).
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.