Nu kan du flyga över antikens Rom

publicerad 18 november 2023
- av Sofie Persson

Nu kan du upptäcka Rom på ett helt nytt sätt. En interaktiv 3D-rekonstruktion låter användare utforska staden precis som den såg ut under sin storhetstid, en digital tidsresa som ska erbjuda en unik inblick i Romarrikets anrika huvudstad.

Rome Reborn: Flight over Ancient Rome är skapad av det utbildningstekniska företaget Flyover Zone och ger möjlighet för användare att få en vy över det antika Rom. I simulatorn kan man se bland annat Colosseum, Pantheon, Caracallas Termer och Forum Romanum som de kan ha sett ut år 320 e.Kr.

Vid tiden var Rom världens största stad, med 1 miljon invånare och 7 000 byggnader på en yta av över 5,3 kvadratkilometer.

Den digitale arkeologen Bernard Frischer, vid The Luddy School of Informatics och Engineering at Indiana University Bloomington, fick idén till konceptet redan 1974 efter att han besökte Museum of Roman Civilization och fick syn på en fysisk modell av det antika Rom, och insåg att han kunde göra en bättre datagenererad version. Den första version av Rome Reborn släpptes 2007.

Rome Reborn 4.0 är kulmen på mer än tjugosju års internationellt samarbete där digitala verktyg har använts för att undersöka kulturhistoria och ge den liv, säger Frischer till tidningen Forbes och fortsätter:

Genom att göra Rom-modellen tillgänglig via den virtuella rundturen Flight over Ancient Rome hoppas vi kunna göra det enkelt och roligt för människor att lära sig mer om den antika världsstaden och dess kulturarv.

Tack vare utvecklingen av avancerad datorgrafik har den nya versionen en högre grad av fotorealism. Nya arkeologiska fynd har även uppdaterats i simulatorn i exempelvis Caracallas bad och templen på Capitolinkullen.

 

Vidare uppger den digitale arkeologen att lärare kan använda simulatorn i undervisning, eller att man kan använda sig av den för att planera sin resa till Rom.

Den urbana rekonstruktionen av det antika Rom ska vara så vetenskapligt korrekt som de fragmentariska överlevande bevisen tillåter. När nya upptäckter och nya tolkningar dyker upp är tanken också att simulatorn ska modifieras.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!