Kultur

Njut till livsbejakande europeiska kulturskatter!

Europa blommar av livsbejakande harmonisk kultur. På vackra slott, i trädgårdar och i konserthallar äger några av vår tids vackraste musikaliska skådespel rum. Nya Dagbladet vill lyfta fram några av dem här. Se, lyssna och njut av europeisk arkitektur, dans och musik !

https://youtu.be/p9vh-tSZCoI
Österrikaren Johans Strauss vals "An der schönen blauen Donau" (1867) framförs på den årliga nyårskonserten i Wien
Johann Strauss
Johann Strauss

Valser ovan och nedan av den österrikiska tonsättaren Johann Strauss född 25 oktober 1825, död 3 juni 1899. Han är känd för sina berömda wienervalser och operetter, och brukar kallas för “valskungen”.

Ett par av hans verk framförs av den vackra pojkkören i Wein, på tyska kallad Wiener Sängerknaben (Vienna Boys Choir eng.), bildad 7 juli 1498 av Jurij Slatkonja på uppdrag av tysk-romerske kejsaren Maximilian I, som är en av världens mest berömda gosskörer. Kören finns i Wien i Österrike, Medlemmarna väljs ut från olika delar av Österrike.

Foto: Flickr/saikofish/CC BY-NC-SA 2.0
Pojkkören Wiener Sängerknaben. Foto: saikofish/CC BY-NC-SA 2.0

Tritsch-Tratsch-Polka framförs av Wiener Sängerknaben under den årliga nyårskonserten i Wien, Österrike (klicka gärna på symbolen nere i högra hörnet när klippet spelar för fullskärm):

Nedan Gian Piero Reverberi, italiensk pianist och kompositör, född 1939. Han grundade 1979 kammarorkestern Rondò Veneziano som sedan dess uppträtt på en rad vackra platser i Europa, dock aldrig här i Norden där han är relativt okänd. Reverberi komponerar verken och agerar dirigent i sin egen kammarorkester. Hans fantastiska musikaliska verk och orkesterns framträdande präglas av barocken i populariserad stil.

 

Här framför Rondò Veneziano Deiree på slottet Herrenchiemsee i tyska Bayern:

Rondò Veneziano – Marco Polo:

Rondò Veneziano –  La Serenissima (Versione Estesa):

Rondò Veneziano framför Sagittaro på slottet Neuschwanstein i tyska Bayern:

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!