Kultur

Minecraft ska översättas till älvdalska

Det omåttligt populära datorspelet Minecraft ska översättas till älvdalska.

Onlinespelet Minecraft, som utvecklades av svenske Markus “Notch” Persson, har sedan det lanserades 2011 sålts i över 23 miljoner exemplar och blivit ett av dataspelshistoriens mest populära spel genom tiderna.

Nu pågår arbetet med att erbjuda en ny översättning av spelets innehåll – till älvdalska. Totalt ska 16 000 rader text översättas till älvdalska.

Projektet med att översätta Minecraft till älvdalska har uppskattats av Föreningen för älvdalskans bevarande, Ulum Dalska.

– När översättningen är klar och godkänd av Ulum Dalska så kan vem som helst i hela världen spela Minecraft på älvdalska. Det här är ett väldigt stort steg mot att barnen ska kunna använda Minecraft för att lära sig älvdalska, säger Christopher Pennington, som inledde projektet tillsammans med Emilia Stjernfelt, till SVT.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!