Medeltida svärd funnet i kyrkograv

publicerad 4 januari 2024
- av Sofie Persson
Svärdet ska konserveras för att sedan studeras ytterligare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett medeltida svärd har hittats under en utgrävning i Halmstad. Graven återfanns under golvet på Sankta Annas kyrka och fyndet beskrivs av arkeologer som mycket ovanligt.

Svärdets klinga uppges vara cirka 1,3 meter långt och hittades i en grav intill en man som var 1,90 meter lång. Graven hittades under golvet på det senmedeltida konventet Sankta Annas kyrkas södra skepp som ligger vid Lilla Torg i Halmstad. Konventet ska ha varit aktivt i Halmstad år 1494–1531. Ytterligare två gravar hittades intill fyndplatsen, där en man och en kvinna låg begravda. Däremot har man ännu inte påträffat några fler fynd än svärdet.

Svärdet är dessutom det enda nedlagda föremålet som hittats i de 49 gravar som hittills undersökts under den pågående ombyggnationen av Lilla Torg. Att hitta just svärd i medeltida gravar är mycket ovanligt och de personer som begravdes med svärd tillhörde samhällets toppskikt“, skriver Kulturmiljö Halland i sin blogg.

Arkeologer spekulerar kring att klosterkyrkan kan ha varit en begravningsplats för adliga under dess verksamma år, vilket belyses av detta anmärkningsvärda fynd. Den första röntgenundersökningen av svärdet avslöjar två inlagda kors av ädelmetall på klingan. För närvarande genomgår svärdet konservering och kommer att underkastas ytterligare studier.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!