Massiv vikingagrav upptäckt i Danmark

publicerad 1 oktober 2024
- av Sofie Persson

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


50 vikingagravar har hittats utanför ön Fyn i Danmark. I gravarna har man hittat nästan helt kompletta skelett, pärlor, mynt och ett gotländskt spänne.

I tätorten Åsum, i Odense kommun på Fyn, planerade ett företag att lägga ner kablar i marken på en åker, men innan det var möjligt anlitade man danska arkeologer från Museum Odense för att undersöka marken efter lämningar. Utgrävningschefen, Michael Borre Lundø, visste att marken var “metallrik” eftersom man tidigare gått med metalldetektor i området, men blev trots det mäkta förvånad över fynden.

Arkeologerna upptäckte 50 vikingagravar där man fann kvarlevor av både kvinnor och män. Hela kyrkogården kan mätas till 30 gånger 60 meter.

Fyndet är inte bara intressant på grund av sin storlek, utan i ännu högre grad för att skeletten är så välbevarade som de är, säger Borre Lundø till danska Videnskab.

“En sensation”

De flesta skeletten är ovanligt välbevarade och åtskilliga är nästan helt kompletta. Troligen beror skelettens goda skick på de markförhållanden som finns i jorden och även höga grundvattennivåer, som gjort att det varit låg syreupptagning. Dessutom har de flesta kropparna begravts djupt och därför varit väl skyddade från syre.

När hela skeletten kom upp ur marken var det helt fantastiskt. Jag skulle nästan vilja kalla det en sensation, säger han.

Gotländsk spänne

Vidare hittade man pärlor, spännen, knivar och mynt i gravarna, samt även ett gotländskt spänne format som ett djurhuvud. Spännet tillhörde en gotländsk folkdräkt och skulle troligen inte bäras av någon som inte var från Gotland, menar arkeologen.

Det här är det första gotländska spännet som hittats på Fyn – och generellt har väldigt få sådana hittats utanför Gotland, säger Borre Lundø.

Skeletten kommer att skickas till Panum-institutet vid Köpenhamns universitet för antropologisk analys.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!