Martin Scorsese planerar ny film om Jesus

publicerad 3 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Martin Scorsese
Martin Scorsese, Santa Barbara Film Festival, 2012.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Martin Scorsese är en av filmhistoriens mest framstående och betydelsefulla amerikanska regissörer. I samband med den nyligen avslutade filmfestivalen i Cannes lät den katolskt uppfostrade Scorsese avslöja sina planer på ytterligare en film om Jesus. Hans första film i ämnet var 1988 års Kristi Sista Frestelse.

Påven Franciskus uppmanade i höstas konstnärer att engagera sig i att “främja skönhet och sanning” och Martin Scorsese har nu hörsammat uppmaningen. I samband med sitt besök i Vatikanstaten den 27 maj kommenterade den Oscarsbelönade regissören det hela.

Jag har besvarat påvens uppmaning till konstnärer på det enda sätt jag vet: genom att skriva ett manus till en film om Jesus, och jag är på (god) väg att börja göra den, tillade regissören och antydde att detta kan bli hans nästa film.

Det är inte första gången Scorsese engagerar sig i religion som tema. 1988 regisserade han filmen Kristi Sista Frestelse (The Last Temptation of Christ) baserad på Nikos Kazantzakis omdebatterade roman.

Filmen mottogs väl av kritikerna och blev en modest publikframgång. Den anses vara ett av regissörens viktigaste verk, med en ambivalent ton vad gäller förhållandet till kristendomen. En ton som genomsyrat ett flertal av Scorseses filmer, vad gäller hans favoritämnen våld, organiserad brottslighet och andlighet.

Martin Scorsese är av italiensk-katolsk börd och således döpt i katolska kyrkan, men är sedan 70-talet inte längre praktiserande katolik. Motivet till avståndstagandet var hans ställningstagande mot Vietnamkriget, där den katolska kyrkan högljutt uppmanade till ett “heligt krig”. Scorsese kallar sig sedan dess agnostiker men har behållit sin fascination för ämnet som sådant.

 

Martin Marcantonio Luciano Scorsese, född 17 november 1942 i Flushing i Queens i New York, är en amerikansk filmregissör, manusförfattare och producent. Scorseses verk riktar in sig på teman som italiensk-amerikansk identitet, katolsk skuldkänsla och botgöring samt våldet i det amerikanska samhället. Trots mycket bra kritik och flera nomineringar vann han en Oscar först 2007, för The Departed. Scorsese anses vara en av de mest betydelsefulla och inflytelserika av efterkrigstidens amerikanska filmskapare.

Filmografi, urval:
1973 – Dödspolarna
1976 – Taxi Driver
1977 – New York, New York
1980 – Tjuren från Bronx
1983 – King of Comedy
1986 – The Color of Money - Revanschen
1988 – Kristi sista frestelse
1990 – Maffiabröder
1991 – Cape Fear
1995 – Casino
1999 – Bringing Out the Dead
2002 – Gangs of New York
2004 – The Aviator
2006 – The Departed
2010 – Shutter Island
2013 – The Wolf of Wall Street
2019 – The Irishman

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!