Krisstöd gick till kändismiljonärer

publicerad 26 juni 2020
- av Isac Boman
Mångmiljonären Jill Johnson fick ta del av krispaketet.

Regeringen avsatte en halv miljard som krisstöd inom kultursektorn, bland annat för att ge ekonomiskt stöd till artister och skådespelare vars inkomster minskat kraftigt under pandemin. Nu visar det sig dock att flera artister som redan är mångmiljonärer har fått ta del av skattebetalarnas pengar.

Av den halva miljard som avsattes för kulturverksamheten har 70 miljoner förvaltats av Konstnärsnämnden. Dessa har i sin tur delat ut ”krisstipendier” på 50 000 kronor till redan välbärgade artister som Jill Johnson, Benjamin Ingrosso och Sabina Ddumba.

– Vi fick ett särskilt uppdrag där regeringen meddelade att vi i det här krisstödet inte skulle göra skillnad på konstnärskap eller kommersiellt artisteri. Alla skulle behandlas lika eftersom alla drabbas av inkomstbortfall, säger Anna Söderbäck, direktör och myndighetschef för Konstnärsnämnden till Aftonbladet.

Det betyder att oavsett hur mycket pengar en artist har tjänat och äger så har denne ändå haft rätt till krisstipendiet, något många rika artister också har utnyttjat. Någon hänsyn till vilka inkomster artisterna har i övrigt har inte tagits.

Jill Johnsons bolag har exempelvis tillgångar på över 10 miljoner kronor, men hon har ändå fått ta del av ett skattefinansierat krispaket på 50 000 kronor. Samma sak gäller miljonärerna Sabina Ddumba och Benjamin Ingrosso bland många andra.

– Jag kan säga så här att det är väldigt ovant för mina handläggare att ge den här typen av kommersiella aktörer stöd. Men det har varit vårt uppdrag och utifrån uppdraget har vi gjort det så rättssäkert och rättvist vi kunnat. Men jag kan förstå om människor blir frustrerade, förklarar Söderbäck vidare.

Hon påpekar också att de stora kommersiella artisterna många gånger har haft lättare att få krispaketet än mindre artister som kanske är i större behov av det, detta eftersom de ofta har anställda som har koll på hur man gör och som enkelt kan dokumentera med avtal och kontrakt att man har fått ställa in spelningar.

Några andra välkända artister som beviljats stödet är Frida Öhrn, Pugh Rogefeldt, Dregen, Oscar Zia och Victor Crone.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!