Kleopatra förvandlas till afrikanska i ny “dokumentär”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 19 april 2023
- av Jan Sundstedt
Kleopatra Netflix
Kleopatra porträttas i serien felaktigt som en svart afrikanska.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kleopatra och hennes omtumlande liv och tid uppmärksammas på nytt i den kommande dokumentärserien “Queen Cleopatra”. Den Netflix-distribuerade dokumentären avviker dock från den accepterade historiska läran genom att byta etnisk tillhörighet på den mytomspunna drottningen. Skaparna till serien låter påskina att Kleopatra var en svart kvinna och inte, som faktiskt belagts, av grekisk-makedonsk börd.

Queen Cleopatra är en ny säsong i dokumentärserien “African Queens“. Varje säsong utforskar levnadshistorien för “en framstående och ikonisk afrikansk drottning” och serien medproduceras och presenteras av Jada Pinkett Smith – maka till skådespelaren Will Smith.

Netflix distribuerar serien under dess plattformskategori “Strong Black Lead”, som går ut på att “lyfta fram svarta personer ur historien”. Tv-serien har sedan tidigare kritiserats för att vara historierevisionistisk och den här säsongen har fått utstå samma typ av kritik.

Vi får inte ofta se eller höra berättelser om svarta drottningar, och det var väldigt viktigt för mig, liksom för min dotter och för mitt samhälle, att få möjlighet att känna till dessa historier för det finns tonvis! Kleopatra är en drottning många känner till, men inte hennes sanning, försvarar sig Jada Pinkett Smith.

Kleopatra Netflix
Kleopatra i Netflix-version.

Kleopatra VII var av makedonsk härkomst, liksom alla Ptolemaios härskare som levde i Egypten, invänder Kathryn Bard, professor i arkeologi och klassiska studier vid Boston University.

På Twitter har inte kritikstormen mot serien låtit vänta på sig och opinionsbildaren Henrik Palmgren konstaterar krasst att Kleopatra var vit och att Netflix ännu en gång väljer att förvränga historien.

Signaturen @EndWokeness ger ett antal exempel på nutidens rådande historierevisionism inom filmvärlden:

Trots massiv kritik från bland andra professorer och författare avser Jada Pinkett Smith samt övriga bakom produktionen att fortsätta med den kontroversiella serien – oavsett den felaktiga beskrivningen av i detta fall Kleopatra.

 

“Queen Cleopatra” har premiär på Netflix 10 maj i år.

Kleopatras ursprung:
Den Ptolemeiska dynastin grundades av Ptolemaios I Soter, som var en av Alexander den stores mest framstående generaler. Efter Alexanders död 323 f. kr. blev Ptolemaios ståthållare för det erövrade Egypten. Efter en period av inbördeskrig i Alexanders erövrade rike gjorde sig Ptolemaios till farao för Egypten och regerade sedan fram till sin död år 282 f. kr.

Kleopatra VII blev den ptolemeiska dynastins sista härskare. Hon blev drottning över Egypten år 51 f. kr. Inledningsvis som samregent med sin bror och make Ptolemaios XIII. Under inflytande av ministern Potheinos fördrev Ptolemaios sin syster, som dock återtog makten med hjälp av sin älskare, den romerska generalen Julius Caesar - som hon även ska ha fått sonen Cesarion tillsammans med.

Efter mordet på Julius Caesar inledde Kleopatra ett förhållande med Caesars general och förtrogne vän Marcus Antonius. Kleopatra och Antonius tog sina liv efter det att Antonius förlorat det romerska inbördeskriget mot Octavianus, som sedermera kom att bli Roms förste kejsare under namnet Kejsar Augustus.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!