Det välbevarade fossilet av det ödleliknande djuret har förbryllat forskare sedan det upptäcktes. Nu misstänker man att fossilet kan vara en förfalskning.
Fossilet av reptildjuret, som fått namnet Tridentinosaurus antiquus, hittades 1931 i de italienska alperna. Det som var märkligt med fossilet var att det hade en del mjukdelar kvar, något som är väldigt sällsynt med tanke på att man daterade det till att vara 280 miljoner år gammalt. Det var också något oklart i vilken reptilgrupp det skulle hamna i, men man antog att det tillhörde gruppen Protorosauria.
Paleontologer har varit förbryllade över hur huden kan vara så intakt och har bland annat på grund av detta setts som ett oerhört viktigt fynd för att förstå den tidiga reptilevolutionen. Fyndet har hyllats världen över, men inte studerats noggrant förrän nu.
– Fossila mjukvävnader är sällsynta, men när de hittas i ett fossil kan de avslöja viktig biologisk information, till exempel den yttre färgen, den inre anatomin och fysiologin, säger Dr Valentina Rossi vid University College Cork’s School of Biological, Earth and Environmental Sciences i Irland, i ett pressmeddelande.
Nu visar ny forskning, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Palaeontology att fossilen delvis kan vara en förfalskning. Forskare har använt UV-teknik för att granska kvarlevorna och man har även använt sig av mikroskopiska analyser där man kan konstatera att sammansättningen inte stämde överens med äkta fossiliserad mjukvävnad.
Hud eller färg?
Analyserna visade att de mörka konturerna runt reptildjuret i själva verket troligen är färg och inte hud, som man tidigare trott. Förr var det vanligt att man ytbehandlade fossiler med fernissa och/eller lack, något man fortfarande kan behöva göra för att bevara fossila exemplar. Analyserna visar att det troligen är det som skett i det här fallet.
– Svaret på alla våra frågor fanns rakt framför oss, vi var tvungna att studera detta fossila exemplar i detalj för att avslöja dess hemligheter – även de som vi kanske inte ville veta, säger Dr Rossi.
Däremot är inte hela fossilen fejk, menar forskarna, utan bakbenen är äkta. Dock är de dåligt bevarade. Forskarna har däremot hittat små beniga fjäll som kallas osteodermer, som liknar fjällen hos krokodiler, på det som möjligen var djurets rygg.