Känd amerikansk författarinna “cancellerar” sig själv

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 20 juni 2023
- av Sofie Persson
Författarinan Elizabeth Gilbert.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Författarinnan Elizabeth Gilbert avbryter lanseringen av sin senaste bok. Detta till följd av en massiv våg av kritik mot att bokens handling utspelas i Ryssland.

Den amerikanska författarinnan Elizabeth Gilbert, mest känd för sin bok Eat Pray Love, meddelade tidigare i juni att hon var i färd med att släppa en ny bok. Bokens arbetstitel är The Snow Forest och var tänkt att släppas under februari nästa år. Gilbert meddelade dock kort därefter att hon inte kommer att släppa boken, då hon menar att hon mött stor upprördhet över det faktum att boken utspelas i Ryssland.

Under den här helgen har jag fått en enorm mängd reaktioner och svar från mina ukrainska läsare som uttrycker ilska, sorg, besvikelse och oro över det faktum att jag skulle välja att släppa en bok till världen just nu, säger Gilbert. Vilken bok som helst, oavsett vad den handlar om, som utspelar sig i Ryssland.

Boken handlar om 1930-talets Ryssland och en familj i Sibirien som blir förföljd av staten.


Hon menar själv att hon “respekterar” kritiken och har därmed beslutit att “boken tas bort från sitt utgivningsdatum”.

Beslutet har skapat debatt världen över där vissa menar att hon helt enkelt valt att “cancellera” sig själv innan någon annan hinner före.

“Att självmant stoppa en bok skapar ett farligt prejudikat för författare som saknar hennes förmögenhet, karriärstabilitet och inflytande”, skrev författarinnan Leigh Stein i UnHeard.

Skribenten Franklin Foer skrev i The Atlantic att Gilbert valde att “avstå från sitt ansvar som författarinna och gå en annan väg: äta, be, fjäska” istället för att stå upp för sitt arbete och “litteraturens betydelse i krigstid”. Till och med skattefinansierade SVT:s litteraturkritiker Ulrika Milles anser att Gilberts beslut var ”mycket problematiskt”.

Fakta: Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert föddes 1969 i Waterbury, Connecticut. Hon har skrivit ett antal romaner, självbiografier och novellsamlingar. Hennes mest kända verk är Eat Pray Love (Lyckan, kärleken och meningen med livet) som även filmatiserats med Julia Roberts i huvudrollen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!