John Cleese krävde skadestånd för romarnas förtryck – fråntogs mikrofonen

publicerad 16 mars 2022
- av Jan Sundstedt

Under en paneldiskussion på en festival i den amerikanska södern blev den brittiske komikern John Cleese fråntagen sin mikrofon efter att han skämtsamt argumenterade för att Italien och Frankrike borde betala skadestånd till britterna för att ha förslavat dessa under romarrikets expansion.

Den 82-årige Monty Python-stjärnan satt och pratade med andra komiker inför publik under festivalen South by Southwest i Texas när Cleese kom in på att det idag tycks pågå en tävling mellan olika kulturer kring vem som har varit mest förtryckt genom historien.

I mer seriösa ordalag konstaterade Cleese att världshistorien är en ”historia av brott” och ”en historia av människor som var starkare och slog ner svagare människor och att det alltid har varit så” samt tillade att mänsklighetens historia till stora delar varit mycket motbjudande, enligt den brittiska tabloiden Daily Mail.


Annonser:


– Men att låtsas att en grupp var värre än någon annan – du vet väl att britterna har förslavats två gånger, va? sa Cleese och förklarade att britterna förtryckts av romarna mellan cirka år 0 och år 400.

– Jag vill ha skadestånd från Italien och sedan kom normanderna år 1066. De var hemska människor från Frankrike och de koloniserade oss under 30 år och vi behöver skadestånd även för detta är jag rädd, fortsatte komikern.

Trots att detta var en paneldiskussion komiker emellan så rapporterar Daily Mail att såväl deltagare i publiken som komikerna på scen blev ställda av Cleese uttalande. Diskussionens moderator och de övriga komikerna försökte förgäves få Cleese att byta samtalsämne. Vid ett tillfälle blev Cleese till och med fråntagen sin mikrofon av den afroamerikanska komikern Dulcé Sloan, vilket mottogs med jubel från somliga sektioner i publiken. Sloan hävdade dock att hon gjorde detta för att ”rädda en respekterad komikers karriär.”

John Cleese tycks ta de uppjagade reaktionerna med ro och försvarade sina uttalanden med att ”han snart är död” och att han av detta skäl även är en varm anhängare av global uppvärmning – eftersom han inte vill frysa mer.

Det är långt ifrån första gången som den frispråkige komikern är i blåsväder. Cleese har tidigare sagt att London inte längre känns som en engelsk stad på grund av massinvandringen och ironiskt ”bett om ursäkt” för att Monty Python under många år drivit med vita britter i sina sketcher.

Komikern har tidigare också kritiserat den politiskt korrekta kulturen i Storbritannien och hur den som råkar säga fel saker censureras och avplattformeras.

– Jag anser inte att vi bör organisera ett samhälle utifrån de mest lättkränkta människornas känslor eftersom vi då får ett mycket neurotiskt samhälle, har han bland annat sagt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.