Jätteflopp för Disneys nya “The Marvels”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 16 november 2023
- av Jan Sundstedt
The Marvels
Huvudkaraktärerna i Disney/Marvel Studios senaste flopp "The Marvels" är tre unga kvinnor med varierad etnisk bakgrund.

Walt Disney Studios och dotterbolaget Marvel Studios har hittills i år tappat mer än 900 miljoner dollar i intäkter. Bland de produktioner som floppat under året finns Indiana Jones and The Dial of Destiny, The Little Mermaid och även den senaste storproduktionen The Marvels gör nu en bottennotering.

Marvel Studios The Marvels genererade under premiärhelgen endast magra 46,1 miljoner dollar i amerikanska och kanadensiska intäkter och cirka 110 miljoner dollar globalt. Detta utgör den svagaste öppningen någonsin för företagets välkända superhjältefranchise, rapporterar Bloomberg.

Filmen har, i likhet med flertalet filmer producerade av studio-duon under de senaste åren, erhållit frän kritik från fans av mantel- och superhjältefilmer.

“Vad i hela friden var det där? Jag har ALDRIG lämnat biografen mitt i en film. Speciellt med tanke på hur dyrt det är nuförtiden. Min familj och jag gick dit utan några förväntningar…INGA förväntningar. Vi hade en stark känsla av att det inte skulle vara bra men det var en bioutflykt… Kunde inte avsluta.skriver en besviken biobesökare om upplevelsen.

“Storhetstiden förbi”

The Marvels har enligt officiella siffror en budget på 220 miljoner dollar. I den summan är kostnader för till exempel marknadsföring inte inräknad. Filmen behöver således uppskattningsvis spela in runt 600-700 miljoner dollar för att uppnå nollresultat.

Just vad gäller Marvels filmuniversum bedömer Dave Gonzales, medförfattare till boken MCU: The reign of Marvel studios, att detta kan ha sett sina högtidsdagar.

Man kan säga att storhetstiden är förbi, säger han till den svenska statskanalen SVT.

Överdrivet fokus på politiska så kallade wokebudskap och extrem identitetsliberalism är återkommande begrepp i den breda floran av kritik, där det pekas på att detta förekommer på bekostnad av genomarbetade manus med intressanta karaktärer och utmejslade berättelser.

Utöver detta har både Disney och Marvel Studios av oklar anledning även ökat produktionstakten av filmer och streamade superhjälteserier, vilket gjort att kvaliteten på innehållet blivit svårare att kontrollera.

De går absolut igenom en svår period (och) de har tagit sig vatten över huvudet. Ribban för när det är helt kört är om de ger ut en film med ”Avengers” i titeln och den floppar. Då är det över, menar Gonzales.

Enligt en analys av filmindustribevakaren Valliant Renegade, som granskar den affärsmässiga och finansiella sidan av Hollywood, har de senaste åtta studiofilmerna som Disney gett ut inte presterat enligt förväntningarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!