James Bond-böckerna censureras

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 28 februari 2023
- av Jan Sundstedt
James Bond Ian Fleming
James Bond - för känsligt för moderna läsare?

Härom veckan kom nyheten att böcker av författaren Roald Dahl hädanefter kommer att censureras vad gäller “känsliga ord”. Nu är turen kommen till en av tjugonde århundradets mest ikoniska karaktärer – James Bond, agent 007.

James Bond fyller 70 år. Det var nämligen 1953 som Ian Flemings första roman Casino Royale såg dagens ljus och tog genren spionthriller på sängen. Jubileet firas i år med bland annat en återutgivning av samtliga 14 böcker. Dock med en reservation.

Böckerna har, lagom till återpubliceringen, genomgått en noggrann granskning av brittiska så kallade känsloavläsare (se inforuta). Dessa har i samarbete med förlaget kommit fram till att mycket av det som Ian Fleming ursprungligen författade är olämpligt för dagens läsare.

Återutgivningen kommer således med mer eller mindre ändrad text. Enstaka ord, längre passager och hela meningar stryks helt eller delvis. En motivering till de nya utgåvorna förväntas även ha följande lydelse: “Den här boken skrevs i en tid då termer och synsätt som kan betraktas som förolämpande av dagens läsare var vanliga“.

Ett exempel på reviderade passager som Nya Dagbladet tagit del av är ur Flemings andra roman Live and Let Die från 1954, i vilken Bond kommenterar afrikanska potentiella brottslingar som varande “ganska laglydiga killar skulle jag tro, förutom när de har druckit för mycket”, vilket nu har ändrats till “ganska laglydiga killar skulle jag tro”. Borta är således referensen till dryckesvanor.

Förespråkarna av känsloavläsare hävdar att “den litterära kvaliteten på ett verk förbättras avsevärt” när det granskas och redigeras av andra från “en specifik nation eller ett specifikt samhälle som författaren skriver om”.

Helen Wicks, vd för barnhandel på Bonnier, är en av de som försvarar användandet av känsloavläsare.

Vi tror att känsloavläsare kan spela en viktig roll i en inkluderande och framtidsinriktad publicering, menar Wicks.

Kritiker å andra sidan, anklagar känsloavläsare för att vara “nya moraliska grindvakter”. Psykologiprofessorn och debattören Jordan Peterson är en av de som kraftigt kritiserar fenomenet som orwellskt.

Även författarna Anthony Horowitz och Kate Clanchy har uttryckt hård kritik mot företeelsens inverkan på deras böcker, där Clanchy gick så långt att hon till slut bröt helt med förlaget Picador efter kontroverser kring sina egna memoarer.

Eon Productions och dess ledarduo Michael G. Wilson och Barbara Broccoli – som producerar filmerna om James Bond – har än så länge valt att inte kommentera återpubliceringen.

Ian Lancaster Fleming, f. 28 maj 1908 i London, d. 12 augusti 1964 i Kent, var en engelsk journalist och författare som främst är känd för att ha skapat James Bond. Det blev tolv romaner och två novellsamlingar om den världsberömde MI6-agenten.

Känsloavläsare (eng. sensitivity reader) är ett nyord som beskriver ett uppdrag att navelskåda (främst) litterära verk efter upplevt stötande innehåll, stereotyper och fördomar. Vid funnet känslomässigt inkorrekt innehåll skapas en rapport till författaren eller förläggaren med förslag till ändringar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!