Inspirerande infektion med ”the The”

publicerad 13 mars 2022

Jag kan en aning skämtsamt säga att jag blir en aning Matt av att lyssna på the The. Eller så kan det uttryckas att det är ett The för mycket. I normala fall heter band The Who, The Doors, The Smiths, ja ni förstår. I detta fall är det dock ett genidrag att skaffa och namnge ett varumärke ett bestämt the The.

Det här är musik som tog mig med storm direkt när jag i mina tonår hörde låten Infected 1986, men det är passande av Matt Johnson i the The att göra comeback med sin Infected igen i dessa tider, dels när det av vissa evangeliska grupper påstås att Jesus lär komma tillbaka och dels att virus fortfarande är ett högaktuellt ämne.

Det är soul, det är blues, det är spirituals och det är gospel. Det är Gud, Jesus och Satan i all dess form och ljus – precis som han sjunger om i den lyriska melodin I Saw the Light eller den ännu fyndigare kompositionen Armageddon Days (are here again). Detta, mina kulturvänner, kan man få ta del av i det nyutgivna CD- och DVD-materialet The Comeback Special som är inspelat på Royal Albert Hall 2018.

Ett ämne som jag dock anser saknas i detta segeråtertåg och som berörde mina känslosträngar ännu mer är materialet där Matt och the The tolkar countrylegenden Hank Williams i det lysande konstverket CD-skivan Hanky Panky. Att man inte tagit med låtar som exempelvis Your Cheaten Heart från det albumet är synd.

Bandet med sin urmusikaliske Matt vet dock hur texter ska skrivas och framföras, hur noter ska omvandlas till toner samt hur man väljer instrument som sätter kropp och själ i gungning, och därmed levandegör sina inre tankar om Gud, Jesus och vad livet handlar om. Det är kompositioner skapade med tålamod och kräver så sitt tålamod vid lyssnande, men det är som med ostar och viner, det blir bara bättre med åren. Det är vackert, poetiskt, personligt och det är äkta. Det är som om dessa helande toner och sound bara ett munspel kan förmedla.

Detta är ett unikt ”talk-sing-talk-band” och med det menar jag att Matt pratsjunger och använder hela sitt sång- och röstregister likt en överstepräst eller en själ som talar i tungor och förmedlar budskap, kärlek och känslor så att de innersta strängarna blir berörda. Det är en andlig förnimmelse och det är begåvat.

De tänkvärda titlarna Good Morning Beautiful, Sweet Bird of Truth, Armageddon days (are here again) och Infected är högaktuella idag, liksom även Kingdom of Rain.

Det är en kittlande comeback när sing- and songwritern Matt Johnson med sitt band the The äntrar scenen på Royal Albert Hall och högst angenämt att utsättas för detta virus igen och för att bli infekterad av kärlek, Matt, låtarna, the The och Infected igen, igen och igen…

 

Mikael RasmussenMikael Rasmussen alias Artist Razz är kulturskribent på Nya Dagbladet. Emellanåt uppträder han även själv där han blandar munspel och poesi.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.