Highline Meeting: Festival på hög höjd

publicerad 5 februari 2022
- av Sofie Persson
Bilder från festivalen 2012.

Om man är trött på att gå på vanliga festivaler på marken kan man utforska en highline-festival. Här befinner man sig på ett berg och tillbringar mycket av sin tid i luften, både för att gå på lina men också för att sova. Vädret bestämmer när festivalen ska ta plats och här väntar ett udda adrenalin-äventyr likt inget annat.

På det italienska berget Monte Piana anordnas något speciellt varje år för den som inte lider av höjdskräck. Då samlas nämligen människor från hela världen för att umgås, spela musik, äta gott och samtidigt hänga i luften.

The International Highline Meeting Festival sysslar man med med en form av slackline, en sport där man går på en dynamisk lina. Den här formen kallas highline, eftersom linorna är spända över höga höjder. Människorna som går kallas för slackers, enligt en artikel på Bookingmentor.

Festivalen startades av vännerna Alessandro d‘Emilia och Armin Holzer 2012 för att kunna samla entusiaster världen över. Varje år samlas nu runt 320 deltagare från 20 olika länder vid berget för en vecka av roligheter, spänning och avslappning – ensam eller med andra. På den här festivalen väljer man själv hur upplevelsen ska vara. Datum för festivalen varierar varje år, detta eftersom man måste ta hänsyn till vädret, men den brukar vara mellan september och oktober.

Platsen för festivalen valdes med omsorg, det handlar inte bara om den fantastiska 360-graders vyn av berg och natur utan om historiken kring platsen.

Under Vita kriget utspelade sig här en krigsscen mellan Österrike och Italien. Den italienska armén hade ockuperat Monte Piana och österrikarna berget bredvid, Monte Piano. 18 000 soldater dog här under första världskriget och man kan fortfarande se de 7 kilometer långa skyttegravarna.

Baslägret ligger på fast mark på berget Monte Piana. Där serveras det mat och där finns även en bar. Musikevenemang och bio anordnas också på berget och även workshops av olika slag. Det finns runt 18 linor uppsatta i olika längder och höjder. Den längsta linan är runt 90 meter lång.

Sovplatserna finns i tälten som är uppställda på berget. Känner man sig lite extra vågad kan man välja att sova i en hammock som hänger 50 meter upp i luften, ett alternativ som många väljer.

Några viktiga saker att tänka på är exempelvis att det kan vara krångligt att gå på toaletten, ta med varma kläder (det kan snöa) och glöm aldrig säkerheten.

Oavsett om man är nybörjare eller erfaren slacker är man välkommen till festivalen, där finns något för alla. Är man höjdrädd är det dock kanske bättre att stanna hemma.


Slackline/Highline

Slackline är en sport där man balanserar på ett flexibelt band av till exempel nylon. Man spänner bandet mellan två ankare som man sedan balanserar på. Det som skiljer det från lingång är att bandet som används är dynamiskt och därför kan ge studs likt en trampolin.

Highline är en typ av sporten där man spänner upp en längre lina, ofta över vatten, mellan byggnader eller mellan berg.

Sporten är ännu inte helt etablerad i Sverige, men projekt som Online! Syftar till att etablera sporten som en officiell idrott.

 

Källa: Wikipedia, SlacklineSverigeLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.