Hebreisk bibel kan bli världens dyraste bok

publicerad 26 mars 2023
- av Sofie Persson
Codex Sassoon kommer att visas på musem i både Israel och USA innan auktionen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 1100 år gammal hebreisk bibel, alltså en variant av gamla testamentet eller inom judendomen även känd som Tanákh, kan komma att bli den dyraste bok som någonsin sålts. Boken är nära komplett med en av de äldsta fysiskt bevarade texterna i världen. Den förväntas nu säljas för mellan 30 och 50 miljoner dollar.

I maj kommer den över tusen år gamla hebreiska bibeln Codex Sassoon att säljas på auktion. Sotheby’s auktionsbyrå kommer att lägga ut den med ett utgångspris på mellan 30 och 50 miljoner dollar, vilket potentiellt skulle kunna göra boken till den dyraste i världen.

Codex Sassoon är den äldsta, mest kompletta hebreiska bibel man vet existerar i nuläget. Den består av 24 skrifter indelade i tre delar: Moseböckerna, profeterna och skrifterna. Det är okänt vem som skrivit den, men den är döpt efter sin tidigare ägare David Solomon Sassoon som köpte den till sin samling under 1929. I boken finns noteringar gällande vem och vilka som ägt boken, vilket gör att man till stora delar kunnat kartlägga bokens historik några århundraden bakåt.

Från onsdagen kommer boken att visas upp för allmänheten på ANU-museet i Tel Aviv under en veckas tid. Det är andra gången i modern historia boken visas upp för allmänheten, senast var vid British Library 1982. Senare kommer den även att visas upp i Los Angeles i USA innan den är klar för auktion.

Boken är unik i sitt slag eftersom den är så pass komplett, men det finns även två andra kända hebreiska biblar från omkring den här tiden: Aleppo Codex och Leningrad Codex. Åldern på boken är också anmärkningsvärd, även om det finns en handfull kända texter som är äldre, som exempelvis Dödahavsrullarna som man tror är omkring 2000 år gamla.

Om boken blir såld för mer än utgångspriset kan den komma att bli den dyraste bok som någonsin sålts. I skrivande stund innehar en första upplaga av USA:s konstitution rekordet efter att den sålts på auktion för 43,2 miljoner dollar för ett par år sedan.

Auktionen kommer att starta den 16 maj i New York.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!