Cirka 100 kilometer utanför Beijing ligger Xiong’an, ett område som fram till för tio år sedan mestadels bestod av våtmark. Efter direkt beslut av landets president Xi Jinping har här en stad byggts upp från grunden under direkt överseende av det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté och även med vissa personliga inspel från presidenten.
– Arbetet främjas under personlig planering av generalsekreterare Xi Jinping, som har ägnat en hel del ansträngningar åt det, säger Zhang Gaoli, medlem av politbyrån i partiets centralkommitté och chef för utvecklingsgruppen för huvudstadsregionen.

Projektet jämförs med den ekonomiska zonen i Shenzhen, ämnad som ett alternativ till frihandelszonen i Hong Kong – och även Pudong-området i Shanghai som ofta utanför Kina betraktats som något av ett nationellt landmärke. Shenzhen, idag med en befolkning på över 17 miljoner, beskrivs som banbrytande för 1980-talet, Pudong för 90-talet medan Xiong’an beskrivs vara en del av Kinas så kallade ”millenniumstrategi” och vägvisande för 2000-talet.
Del av ”millenniumstrategi”
Motorvägarna ut till staden har sakteligen börjat trafikeras, där ungefär 50 procent av byggnationen står klar och merparten av staden ska stå klar före 2030. Det första vi möts av på vägen är en betalkontroll till motorvägen. Något senare möts vi av en poliskontroll som kräver identifikation av alla som söker inträde till staden, även kinesiska medborgare. Den generella förklaringen till denna typ av kontroller hänvisas till att de ska skydda mot terrordåd.

Drygt 120 000 personer har i nuläget flyttat in i takt med att funktioner som bedömts inte vara nödvändiga för huvudstaden gradvis omplacerats till Xiong’an, som sammanbinds till Beijing med höghastighetståg med 50 minuters transportväg. Bland funktionerna som inledningsvis ska flyttas ut finns bland annat fakulteter från fyra av Beijings största universitet och huvudkontoren för ett flertal stora offentliga företag, däribland från telekomindustrin och kemisk produktion.
Vid sidan av att avlasta huvudstaden beskrivs Xiong’an även som en utvecklingshub för ”en ekonomisk triangel” tillsammans med Beijing och Tianjin, en närliggande stad i norra Kina med 11 miljoner invånare.
”Smart stad”
Xiong’an beskrivs som en ”smart stad” där en grundtanke i planeringen är den så kallade 15-minutersstaden, där boende ska kunna tillfredsställa grundläggande behov inom en radie av maximalt 15 minuters gångväg. I staden testkörs självgående bussar, dock än så länge med en övervakande chaufför. När vi åker på testrutten genom staden uppstår en situation där en manuellt styrd bil dyker upp framför bussen, som hastigt bromsar in och undviker faran. Inbromsningen är dock varken mjuk eller smidig och man betonar att tekniken fortfarande är under utveckling för att kalibreras mer finstämt.

Ett särskilt komplex i staden är reserverat för koordination av trafiken genom ett avancerat övervakningssystem och bussarna interagerar direkt med omgivningen. Vid sidan av kollektivtrafik synes tanken också att anpassa staden för att invånarna ska kunna ha personliga fordon. Inga parkeringsplatser kommer att finnas ovan jord utan har genomgående byggts under marken överallt i stadens olika byggnadskomplex.
Kinas utrikesminister Wang Yi beskriver Xiongan som ett pilotprojekt för att ”lösa storstädernas sjukdom”, med strävan efter att ”komma fram till en ny väg som kan replikeras”.
– Det nya området Xiongan representerar Kinas framtid, leder världens trend och ger en föraning om mänsklighetens framtida utvecklingsriktning, menar Yi.