MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 26 mars 2025

onsdag 26 mars 2025

Här är nya jättestaden som byggs utanför Beijing

Det moderna Kina

  • 2017 offentliggjorde Kinas president Xi Jinping planerna på att bygga en helt ny stad som ska husera så många som 5,6 miljoner människor för att avlasta huvudstaden Beijing.
  • Nya Dagbladet har som ett av de första utländska medierna varit på plats i futuristiska Xiong’an – staden som beskrivs som en blick in i framtidens Kina.
publicerad 16 december 2023
– av Markus Andersson
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
slide 1
Xiong'an montage
Xiong'an betalkontroll
Xiong'an poliskontroll
Xiong'an modell
Xiong'an modell
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Xiong'an montage
Xiong'an betalkontroll
Xiong'an poliskontroll
Xiong'an modell
Xiong'an modell
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
Xiong'an modell 2
previous arrow
next arrow
 

Cirka 100 kilometer utanför Beijing ligger Xiong’an, ett område som fram till för tio år sedan mestadels bestod av våtmark. Efter direkt beslut av landets president Xi Jinping har här en stad byggts upp från grunden under direkt överseende av det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté och även med vissa personliga inspel från presidenten.

Arbetet främjas under personlig planering av generalsekreterare Xi Jinping, som har ägnat en hel del ansträngningar åt det, säger Zhang Gaoli, medlem av politbyrån i partiets centralkommitté och chef för utvecklingsgruppen för huvudstadsregionen.

Officiella entréskylten till Xiong’an. Foto: Nya Dagbladet.

Projektet jämförs med den ekonomiska zonen i Shenzhen, ämnad som ett alternativ till frihandelszonen i Hong Kong – och även Pudong-området i Shanghai som ofta utanför Kina betraktats som något av ett nationellt landmärke. Shenzhen, idag med en befolkning på över 17 miljoner, beskrivs som banbrytande för 1980-talet, Pudong för 90-talet medan Xiong’an beskrivs vara en del av Kinas så kallade ”millenniumstrategi” och vägvisande för 2000-talet.

Del av ”millenniumstrategi”

Motorvägarna ut till staden har sakteligen börjat trafikeras, där ungefär 50 procent av byggnationen står klar och merparten av staden ska stå klar före 2030. Det första vi möts av på vägen är en betalkontroll till motorvägen. Något senare möts vi av en poliskontroll som kräver identifikation av alla som söker inträde till staden, även kinesiska medborgare. Den generella förklaringen till denna typ av kontroller hänvisas till att de ska skydda mot terrordåd.

Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson besöker det stora våtmarksområdet utanför staden som genomgått en omfattande miljösanering. Foto: Nya Dagbladet.

Drygt 120 000 personer har i nuläget flyttat in i takt med att funktioner som bedömts inte vara nödvändiga för huvudstaden gradvis omplacerats till Xiong’an, som sammanbinds till Beijing med höghastighetståg med 50 minuters transportväg. Bland funktionerna som inledningsvis ska flyttas ut finns bland annat fakulteter från fyra av Beijings största universitet och huvudkontoren för ett flertal stora offentliga företag, däribland från telekomindustrin och kemisk produktion.

Vid sidan av att avlasta huvudstaden beskrivs Xiong’an även som en utvecklingshub för ”en ekonomisk triangel” tillsammans med Beijing och Tianjin, en närliggande stad i norra Kina med 11 miljoner invånare.

”Smart stad”

Xiong’an beskrivs som en ”smart stad” där en grundtanke i planeringen är den så kallade 15-minutersstaden, där boende ska kunna tillfredsställa grundläggande behov inom en radie av maximalt 15 minuters gångväg. I staden testkörs självgående bussar, dock än så länge med en övervakande chaufför. När vi åker på testrutten genom staden uppstår en situation där en manuellt styrd bil dyker upp framför bussen, som hastigt bromsar in och undviker faran. Inbromsningen är dock varken mjuk eller smidig och man betonar att tekniken fortfarande är under utveckling för att kalibreras mer finstämt.

Modell av Xiong’an och dess olika zoner för affärskontor, finans, bostäder, forskning och utbildning. Foto: Nya Dagbladet

Ett särskilt komplex i staden är reserverat för koordination av trafiken genom ett avancerat övervakningssystem och bussarna interagerar direkt med omgivningen. Vid sidan av kollektivtrafik synes tanken också att anpassa staden för att invånarna ska kunna ha personliga fordon. Inga parkeringsplatser kommer att finnas ovan jord utan har genomgående byggts under marken överallt i stadens olika byggnadskomplex.

Kinas utrikesminister Wang Yi beskriver Xiongan som ett pilotprojekt för att ”lösa storstädernas sjukdom”, med strävan efter att ”komma fram till en ny väg som kan replikeras”.

Det nya området Xiongan representerar Kinas framtid, leder världens trend och ger en föraning om mänsklighetens framtida utvecklingsriktning, menar Yi.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Mike visar en annan sida av Kinas vardagsliv

Det moderna Kina

publicerad 23 mars 2025
– av Markus Andersson
Mike vid ett stopp efter motorvägen mellan Jiayuguan i Gansu-provinsen i nordvästra Kina till Beijing, en resa som är över 2000 kilometer lång.

Är det farligt att resa i Kina? Är det förbjudet att röra sig fritt, fotografera och undersöka hur livet egentligen ser ut? Har internationell geopolitik och propaganda i våra medier hemma i västblocket påverkat vår syn på det folkrika landet i öster? Den brittiske videobloggaren Mike Okay, 28, liftar 200 mil genom landet för att undersöka läget, dokumentera och hoppas få svar på sina frågor.

Mike Okay ger sig ut på en djärv 2000 km lång resa genom Kina, med ambitionen att utmana de vedertagna uppfattningarna om landet. Med ett dagligt mål på 500 km planerar han att nå Beijing på endast fyra dagar – en plan som präglas av både mod och äventyrslust. Resan inleds med att han visar upp ett litet papper, skrivet på kinesiska, som tydligt förklarar syftet med hans färd. Som han uttrycker det:

– Jag har den här biten papper på kinesiska. Det säger i princip: här är jag och vad jag försöker göra, och det är verkligen jävla hjälpsamt.

Resan tar snabbt fart när han redan inom de första minuterna får sin första lift. Trots att chaufförerna kör i höga hastigheter och med en viss risk, möts han av oväntad gästfrihet – de delar glatt med sig av ägg och en röd kinesisk läsk, som enligt Mike till och med kan vara olaglig i Storbritannien. Medan han tar sig igenom de förändrade resplanerna, där chaufförerna ändrar sin rutt för att släppa av honom närmare Beijing, tvingas han ibland promenera längs motorvägens kant – en riskfylld men nödvändig del av äventyret.

Under färden stöter han på allt från mystiska gravplatser med uråldriga stenmönster till möten med den lokala polisen. I en incident där han blir uppmanad att stiga av vid en serviceanläggning, möts han med oväntad vänlighet: polisen erbjuder honom lunch och vägbeskrivningar. Denna oväntade medmänsklighet är ett återkommande tema under resan och kontrasterar starkt mot det annars så kyliga och oförutsägbara landskapet.

Övernattade i vindkraftsfabrik

En av kvällarna hamnar Mike i en obehaglig situation när han, efter att ha blivit felanvisad, tvingas övernatta i en övergiven vindkraftfabrik. Trots platsens kuslighet finner han dock en bensinstation i närheten, där han införskaffar öl och snacks för att hålla modet uppe tills morgonen gryr. Under sin färd genom Kinas varierande landskap – från öknar till frodiga grönområden – framträder även de språkliga barriärerna. Missförstånd och feltolkningar präglade flera möten med lokala chaufförer, där han ibland fick vänta länge på nästa lift eller till och med behövde ta en taxi ut från stadens mitt.

I ett av resans mest minnesvärda möten knyter han band med Mr. Chen, en brittisktalande lastbilschaufför som snart blir en oväntad vän. Mike beskriver hur mötet med Mr. Chen öppnar en ny dimension av resan – en dimension där vardagens hjälpsamhet och genuina vänlighet står i centrum. Han konstaterar:

– Hans namn är Mr Chen, vilket jag har dåligt samvete över eftersom han sa: ’Jag har kört med dig i tio timmar och du vet inte ens mitt namn’.

Resan avslutas med att Mr. Chen, efter att ha hjälpt honom genom både språkliga missöden och oväntade omvägar, tar honom mot Beijing där Mike planerar att avsluta äventyret med en tågresa in i staden. Trots alla utmaningar – från farliga motorvägar till känslan av isolering – framhåller Mike hur möten med vanliga människor, från tullvakter till vänliga poliser, återupplivar tron på mänskligheten.

Med en blandning av skratt, frustration och förundran ger Mike Okay oss en unik inblick i det vardagliga Kina – långt ifrån den turistiska fasaden och med en human sida som sällan syns i västblockets etablissemangsmedier.

Mike O'Kennedy, känd som "Mike Okay" på YouTube, är en brittisk resebloggare med över en halv miljon följare. Han är mest känd för sina dokumentärer om resor till avlägsna och kontroversiella platser, inklusive Nordkorea och Xinjiang i Kina. Hans innehåll fokuserar på att ge en personlig och ocensurerad inblick i dessa områden, ofta med humor och en känsla av äventyr.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Därför reste Nya Dagbladet till Kina

Det moderna Kina

Nya Dagbladet reste i november till Kina. Syftet var att försöka få en förståelse för landet som är på väg att bli världens största ekonomi men också en global stormakt.

publicerad 29 september 2024
– av Jan Sundstedt
- Att bidra till dialog och förståelse framför konflikt och desinformation är centralt för att förhindra krig, säger chefredaktören Markus Andersson. På bild besök vid våtmarksområde utanför den nya staden Xiong’an i nordöstra Kina.

Spänningarna i världen har inte varit allvarligare sedan andra världskriget bröt ut. Att i detta läge bidra till förståelse, dialog och att motverka eskalation och desinformation är centralt – inte minst för världsfreden, menar Nya Dagbladets chefredaktör som berättar om resan.

– Efter en förutsättningslös inbjudan från den kinesiska ambassaden i Sverige valde vi att göra ett studiebesök i landet. Det fanns inga som helst premisser kring resan annat än att följa visumreglerna, säger Markus Andersson.

Mellan november och december besökte Nya Dagbladet tre städer i landet, Beijing, Shanghai och Chengdu. Resan går att läsa om under artikelserien ”Det moderna Kina” som är en del i den ökade bevakningen av landet.


Artikeln är en återpublicering. Den publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 31 januari 2024.


– Kina är ett gigantiskt land med en femtusenårig sammanhängande historia. Det finns inte en bild av detta enorma land vilket vi gör tydligt redan i den första artikeln ”Kinas tusen ansikten, fortsätter chefredaktören och betonar att just Sverige har en lång och särskild historia med landet som går tillbaka inte minst till det betydelsefulla ekonomiska och handelsmässiga samarbetet mellan Kina och Sverige på 1700-talet.

I takt med Kinas växande globala inflytande blir det allt viktigare för svenskar att förstå den kinesiska kulturen, politiken och ekonomin. Landet har gjort snabba teknologiska och ekonomiska framsteg och förändringen påverkar oundvikligen resten av världen, varför det är naturligt att på tidningen öka bevakningen och rapportera mer om utvecklingen.

Aktörer vill motverka dialog och förståelse

Att låta en mångfald av röster komma till tals är självklart för tidningen och har varit något av ett signum sedan grundandet. Samma princip har varit utgångspunkten för att även låta Kinas Sverigeambassadör komma till tals på NyD Debatt, förklarar chefredaktören.

– Nya Dagbladet saknar helt kopplingar till Kina, landets styre eller särintressen. Att vi däremot skulle tysta och censurera ett av världens folkrikaste länder och snart största ekonomi som Sverige dessutom i stor grad är beroende av vore löjeväckande.

Att det finns aktörer och intressen som inte vill se dialog, utbyten och samförstånd mellan Sverige och Kina är dock tydligt menar Andersson och syftar bland annat på den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo som påstår att tidningens rapportering är en del i en ”kinesisk informationskampanj”.

– Det är närmast överflödigt att kommentera. Vi känner oss helt trygga med den här resan och vårt journalistiska oberoende. Det har aldrig funnits minsta antydan från kinesiskt håll att tidningen ska rapportera på ett visst sätt eller avstå någon särskild kritik. Precis som alla andra förväntar sig kineserna bara grundläggande respekt och ett värdigt bemötande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kinas tusen ansikten

Det moderna Kina

Nya Dagbladet besöker landet som på kort tid gått från fattigland till global ekonomisk motor. I en unik artikelserie utforskar vi den femtusenåriga kulturnationen Kina, som på ett dramatiskt sätt omvandlats till en hyperteknologisk stormakt. Vilken är egentligen den värld som väntar när Mittens rike nu återtar sin centrala position på världskartan?

publicerad 27 september 2024
Himmelska fridens torg, höghastighetståg mellan storstäderna, polisrobot i Beijing, metropolen Shanghai och ett Dao-tempel utanför Chengdu.

På mandarin benämns Kina som Zhongguo – Mittens rike. Under inledningen av det nya millenniet har denna beteckning kommit att bli alltmer träffande. Räknat till faktisk inhemsk köpkraft, så kallad PPP enligt nationalekonomisk terminologi, har den kinesiska ekonomin redan i nuläget kommit att bli störst i världen. Även vad gäller nominell BNP beräknas Kina passera USA före det innevarande decenniets slut.


Artikeln publicerades ursprungligen den 7 december 2023


Bakom siffrorna finns en mycket konkret omvälvning av landet som på bara några årtionden gått från fattig jordbruksnation till något som hämtat ur en science fiction-film. 800 miljoner människor har på rekordkort tid lyfts ur fattigdom, samtidigt som landets infrastruktur i praktiken byggts upp från grunden med 2000-talets teknologiska standard. Sida vid sida med den kinesiska murens mångtusenåriga stenblock står 5G-masterna nu monterade på rad. Automatiserade robotar fullgör alla möjliga sysslor, från hotellservice till polisövervakning.

Vy från kinesiska muren över Beijing i horisonten. Foto: Nya Dagbladet.

Intrycket av den massiva nybyggnationen när vi åker genom Kinas huvudstad är närmast bedövande för ett ovant öga, där det ena massiva komplexet avlöser det andra. Cirka 10 mil utanför huvudstaden Beijing har en helt ny stad byggts upp från grunden på bara några år och ska inom kort husera mer än 5 miljoner människor, ett futuristiskt megaprojekt som Nya Dagbladet som en av de första mediekanalerna i Västvärlden fått tillträde till.

Det är svårt att veta vad vi kineser egentligen tycker, utvecklingen har gått så otroligt snabbt. Det är svårt bara att försöka hänga med i förändringen som hela landet genomgår. Om vi kommer att bli lyckliga eller inte av detta vet vi inte ens riktigt själva ännu.

Så säger en välutbildad ung kvinna vi träffar i centrala Beijing, något som fångar bilden av den rasande takt Kina nu utvecklas i en ny och än så länge obekant era.

Foto från Huangpu-distriktet i Shanghai där kontrasten mellan det gamla och moderna Kina är slående. Foto: Nya Dagbladet.

Den ofrånkomliga känslan är att världen i praktiken redan ritats om. Vilken är egentligen den värld som väntar när Kina nu av allt att döma åter blir Mittens rike även på den geopolitiska spelplanen? Det är frågan vi sökt närmare svar på under vår resa. Det kinesiska mötet mellan marxistisk socialism, teknisk modernisering och mångtusenårig kulturtradition kan vid en första anblick vara förbryllande, särskilt för västerländska ögon. I diskussionerna med människorna vi träffar finns kinesisk medicin och feng shui lika naturligt närvarande som analyser av det statsbärande kommunistiska partiets policy.

Under Nya Dagbladets resa samtalar vi med några av landets främsta experter på kinesisk politik, där vi bland annat får veta mer om den nuvarande ledaren Xi Jinpings politiska filosofi – som går under beteckningen ”socialism med kinesisk karaktär”. Denna beskrivs inte som en rak sovjetisk systermodell utan snarare som en samhällsmodell där man tagit lärdom av Sovjetunionens misstag och istället gör anspråk på att reflektera gammal kinesisk tradition i form av Konfucius läror och, i viss mån, även av de gamla folklärorna om en högre naturlig ordning – Dao.

Ett gift par låter sig fotograferas vid Förbjudna staden i Beijing. Tillträde till de gamla kejsarpalatsen öppnades upp för allmänheten efter kommunistpartiets maktövertagande 1949. Foto: Nya Dagbladet.

Vi ser också närmare på den kinesiska utrikespolitiken och dess så kallade multilaterala vision för framtiden – med initiativet till den nya Sidenvägen som bärande projekt. Hur ligger det förresten egentligen till med det omtalade teknokratiska övervakningssamhället i Kina? Vad är egentligen det så kallade sociala kreditsystemet och hur förklarar man det från officiellt håll?

NyD:s nyhetschef Isac Boman vid säkerhetskontroll. Ansiktsskanning är obligatoriskt vid flygresor till och inom landet. Foto: Nya Dagbladet.

Det och mycket mer följer vi upp i vår utforskande artikelserie om det moderna Kina.

Kina är ett land med tusen ansikten. Med den här artikelserien hoppas vi kunna visa upp en lite mer nyanserad bild av ett land vi i praktiken har väldigt dålig kunskap om i Väst. Samtidigt är det ett land som blir allt mer relevant och därför också viktigt att förstå, säger Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson om den kommande artikelserien.

 

Redaktionen

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Första kinesiska satelliterna i eget internetnätverket uppskjutna

Det moderna Kina

publicerad 7 augusti 2024
– av Redaktionen
Foto från tidigare uppskjutning vid Taiyuan Satellite Launch Center i Kelan County, Xinzhou, Shanxi-provinsen.

Kina har tagit ett stort steg i rymdkapplöpningen genom uppskjutningen av sina första satelliter för ”G60 Starlink Plan”, ett nätverk som ska bestå av över 15 000 internetsatelliter och konkurrera med SpaceX Starlink.

Kina har påbörjat sitt ambitiösa projekt, G60 Starlink Plan, genom uppskjutning av sina första satelliter, ett initiativ som syftar till att bygga en konstellation med över 15 000 internetsatelliter i låg omloppsbana. Projektet, som leds av det statligt ägda Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), startade 2023 och har som mål att erbjuda global täckning 2027 och fullborda konstellationen före 2030, skriver Business Insider.

Den första omgången satelliter skickades upp från Taiyuan Satellite Launch Centre i Shanxi-provinsen. Planen för 2024 inkluderar uppsändning av 108 satelliter, och 648 satelliter som förväntas vara i omloppsbana vid slutet av 2025.

Ett direkt svar på SpaceX Starlink

Starlink, den amerikanska motsvarigheten som redan har cirka 5 500 satelliter i omloppsbana och används av många konsumenter, företag och myndigheter, har ett stort försprång i sin utveckling av ett globalt internetnätverk via satelliter.

G60 Starlink Plan är en del av Kinas bredare strategi att minska beroendet av utländsk teknologi och stärka sin position inom rymdsektorn. SSST projektet, även kallat ”Thousand Sails Constellation”, är ett av tre stora kinesiska initiativ för att bygga omfattande satellitnätverk.

Det finns också militära implikationer i denna kapplöpning om att dominera rymden, vilket kan påverka maktbalansen mellan länderna. Kinesiska forskare inom Folkets befrielsearmé har studerat SpaceX Starlink-användning under konflikten i Ukraina och uttryckt oro över de säkerhetsrisker den kan medföra för Kina i en potentiell konflikt med USA.

Kinas satsning på G60 Starlink Plan är inte bara ett teknologiskt och ekonomiskt projekt, utan också en del av landets strategi för nationell säkerhet och geopolitisk påverkan och det återstår att se hur effektivt Kina kommer att kunna konkurrera med SpaceX
redan etablerade närvaro i rymden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.