Kultur

Fullsatt under dataspelskonsert i Gustafs kyrka

Under lördagen hölls för andra året i rad en konsert av fantasykören Eldandili. Detta år var temat tv- och datorspelsmusik med inslag från bland annat World of Warcraft, Zelda och Super Mario.

Gustafs kyrka i Säters kommun i Dalarna var fullsatt under lördagen när fantasykören Eldandili bjöd på konsert för andra året i rad. Efter fjolårets succén med Sagan om ringen-temat följde man i år upp med musik från tv- och datorspel.

Eldandili
Super Mario Bros
EldandiliSuper Mario Bros

 

Fantasykören Eldandili startades av Jennie Tiderman-Österberg och gjorde sina första uppträdanden i Gustafs kyrka under förra hösten. Årets framträdande kallade man “Gamer”.

Båda gamla och unga fyllde kyrkan till bredden. Många är det nog som hört och sett sina barn spelat tv- och dataspel redan från det sena 80-talet med klassiker som Super Mario Bros och The Legend of Zelda vars temamusik tidigt blev legendarisk.

Även episk temamusik ifrån senare titlar som The Witcher 3, Skyrim och Minecraft framfördes av kören ackompanjerad av akustiska instrument och kyrkorgeln som skapade en mäktig akustik.

Det är inte många församlingar som har en fantasykör. Vi går ju in i det ganska lekfullt, det är ju sjunget på många olika låtsasspråk, berättar Jennie för DT.

Daniel Larsson, organist i Gustafs församling, tycker framförandet passar inom ramen för kyrkans verksamhet.

Vi har diskuterat fram och tillbaka med våra teologer. Det går alltid att hitta en ingång i kampen mellan ont och gott och liknande. Alla har gått in i det med entusiam. Våra älskade “kyrkgubbar” och “kyrktanter” är väldigt intresserade, de ser sina barn och barnbarn spela spel. Det är vackert att se hur folk kommer samman.

Även nästa höst planeras en konsert. Då blir temat filmmusik – “Fantasy on screen”.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!