Författare vill göra ”X-Men” könsneutrala

publicerad 17 mars 2024
- av Jan Sundstedt
När Chris Claremont försökte få till ett namnbyte till något mer könsneutralt fick han inte gehör hos juristerna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Serietidningsförfattaren Chris Claremont har arbetat med superhjältarna i ”X-Men” i många år. Han anser dock att namnet är föråldrat och könsstereotypt och att gruppen borde heta ”X” eller ”The X-Group” istället.

Claremont anser att det ”är så 60-tal” att prata om ”X-Men” – eftersom flera av de fiktiva superhjältarna är kvinnor, därför hänvisar han själv till dem som ”The X-Group” i alla sammanhang.

När det kommer till ett officiellt namnbyte har han dock inte lyckats få igenom förändringen – trots mångåriga ansträngningar.

– Jag försökte med det. Jag tillbringade ungefär 10 år med att referera till dem som X. X är det okända. Det påpekades för mig att X-Men är varumärkesskyddat, vilket tydligen är en helt annan sak. Man kan inte argumentera med jurister… Det finns vissa strider som man inte kan vinna.

“Många kvinnliga superhjältar”

Diskussionerna om superhjältarna har återigen blossat upp efter att Marvel och Disney valt att göra flera karaktärsförändringar som en stor del av anhängarna kritiserat för att vara tydligt vänsterpolitiska eller politiskt korrekta.

Victoria Alonso, producent för Marvel Studios, hade även hon gärna sett ett namnbyte till det mer könsneutrala om hon fick välja.

– Det är lustigt att folk kallar det X-Men. Det finns många kvinnliga superhjältar i X-Men-gruppen, så jag tycker att det är föråldrat, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!