Fira kulturarvet i helgen

publicerad 8 september 2023
- av Sofie Persson
Hälsingegården Ol-Anders i Alfta har öppet under söndagen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 8–10 september firas kulturarvet med åtskilliga evenemang och arrangörer runtom i Sverige med temat “Levande kulturarv”. Det bjuds på bland annat traditioner och matlagning där man berättar om hur livet kunde se ut förr.

Det var 1988 som man i Sverige anordnade ett första “öppet hus”, som det från början kallades, där man kunde besöka äldre byggnader på landsbygden. Sedan dess har det fortsatt varje år och även utökats med evenemang

Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse och bilda engagemang för Sveriges kulturarv och kulturmiljöer. Det kan exempelvis handla om traditioner, hantverk och mat, samt om de metoder, kunskaper och färdigheter som har överförts från en generation till nästa.

I år är temat “Levande kulturarv” där lokala arrangörer visar upp hantverk, kulturhistoriska platser och bjuder på berättelser om intressanta personer och händelser.

I Värmland kan man bland annat resa tillbaka cirka 100 år i Hammarös historia där man visar upp både kvinnornas och männens sysslor, samt även barnens. I Skåne bjuds det på åtskilliga evenemang med bland annat guidade visningar av kyrkor, bakning, smide samt även medicinhistoria. I Hälsingland kommer man exempelvis att tala om matarvet Hälsingeostkakan och även visa upp världsarvet Hälsingegårdar. Arrangemang anordnas i nästan hela Sverige under 8–10 september.

Kulturarvsdagarna samordnas av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Det är en del av European Heritage Days, ett program som lanserades på EU-nivå med 50 signatärländer år 1999.

Här ser du kulturarvsdagens arrangemang

Hela programmet i Sveriges olika län finns på riksantikvariets webbplats som du kan besöka här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!