Filmlegendaren Max von Sydow är död

publicerad 9 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Max von Sydow vid filmfestivalen i San Sebastián 2006.

Sveriges kanske främsta manliga skådespelare genom tiderna är död. Max von Sydow avled under söndagen, 90 år gammal.

Max von Sydow gick bort i söndags, meddelar hans fru, filmproducenten Catherine Brelet von Sydow.

– Det är med brustet hjärta och oändlig sorg vi med stor smärta måste meddela att Max von Sydow gick bort den 8 mars, säger Catherine till franska Paris Match, som var bland de första medierna att rapportera om Max von Sydows bortgång.


Annonser:


Max von Sydow räknas som den kanske främste manlige skådespelaren i svensk filmhistoria. Under sin långa karriär fick Max von Sydow, som föddes som Carl Adolf von Sydow i Lund 1929, ett flertal betydelsefulla roller, både internationellt och i Sverige. Bland annat som riddaren i Ingmar Bergman-klassikern Det sjunde inseglet och i kultfilmen Exorcisten från 1973.

På senare år var han med i den kritikerrosade thrillern Shutter Island, som regisserades av demonregissören Martin Scorsese, och i den populära tv-dramat Game of Thrones samt i Star Wars: The Force Awakens från 2015.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.