Kultur

Filmlegendaren Max von Sydow är död

Max von Sydow vid filmfestivalen i San Sebastián 2006.

Sveriges kanske främsta manliga skådespelare genom tiderna är död. Max von Sydow avled under söndagen, 90 år gammal.

Max von Sydow gick bort i söndags, meddelar hans fru, filmproducenten Catherine Brelet von Sydow.

– Det är med brustet hjärta och oändlig sorg vi med stor smärta måste meddela att Max von Sydow gick bort den 8 mars, säger Catherine till franska Paris Match, som var bland de första medierna att rapportera om Max von Sydows bortgång.

Max von Sydow räknas som den kanske främste manlige skådespelaren i svensk filmhistoria. Under sin långa karriär fick Max von Sydow, som föddes som Carl Adolf von Sydow i Lund 1929, ett flertal betydelsefulla roller, både internationellt och i Sverige. Bland annat som riddaren i Ingmar Bergman-klassikern Det sjunde inseglet och i kultfilmen Exorcisten från 1973.

På senare år var han med i den kritikerrosade thrillern Shutter Island, som regisserades av demonregissören Martin Scorsese, och i den populära tv-dramat Game of Thrones samt i Star Wars: The Force Awakens från 2015.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!