Kultur

Fenix – en nationalromantisk kampsång

"Fenix" är på många sätt en nationell kampsång.

Joakim Lindoff hade länge velat skriva någonting nationalromantiskt – en genre han tidigare inte provat på. Resultatet blev ”Fenix” – en sång om gemenskap, svenskhet och om vikten av att kämpa vidare och aldrig ge upp.

Med rader som ”Fäder fränder, anor och släkte. I hand vi hålla vårt näste och i den andra hårt tungt stål. Vi som dela tungomål” och ”Återgällda vår stulna skörd och rätten till vår egen börd. Siat i sed, svuret med blod, hugget i sten och rest på jord” är Lindoffs musik kraftfullt politisk med en tydlig egg mot den moderna samhällsutvecklingen.

– Efter att jag bestämt titeln, med dess symboliska innebörd så kom orden till mig naturligt, berättar han för Nya Dagbladet.

 

Lindoff har spelat instrument, producerat och skrivit texten till låten medan Sandra Karinsdotter sjunger. Han berättar vidare att han i sex års tid har producerat musik som gjorts tillgänglig för allmänheten och han spelar såväl el- och akustisk gitarr, som basgitarr, piano och trummor.

Han förklarar att hans egen musiksmak är ganska bred och varierar beroende på vilken musik han själv är intresserad av att skapa just nu.

– Jag brukar mest lyssna på den sortens musik som jag, för det givna tillfället, komponerar. På sistone har det mest varit klassiska verk och stycken från barocken, förklarar han.

Avslutningsvis berättar Lindoff att han just nu håller på en ny musik i nationalromantisk stil som går under titeln ”Svea” och som han menar ska väcka ännu mer känslor än ”Fenix”. Han hoppas också att redan under 2020 på allvar kunna etablera sig inom musik- och ljudproduktion och försörja sig på det.

– En ny visa, titulerad “Svea” förverkligas just nu och kommer att klinga än mer djupare och manande. Målet, detta år, är att rota mig, som musik- och ljudproducent, till den grad att jag kan ha det som heltidsarbete. Därmed är jag öppen för förslag gällande uppdrag och samarbeten.

Förutom Soundcloud finns Lindoff också på Facebook, Youtube och Patreon.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!